O Ντόναλντ Τραμπ με τον γιο του τον Μάρτιο του 2016. Αυτός έφερνε σε επαφή το στρατόπεδο του πατέρα του με τον Ασάνζ. Η συνέχεια γνωστή... | EPA/DAN ANDERSON
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ είχε επαφές με τον Ασάνζ μέσω του Τραμπ Τζούνιορ

Προτάσεις και υποδείξεις προς την πλευρά του ρεπουμπλικανού υποψήφιου έκανε το Wikileaks τους τελευταίους μήνες του 2016, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει ακόμη και την αναβάθμιση του ιδρυτή της ιστοσελίδας σε πρεσβευτή! Τα μηνύματα τα μετέφερε ο 40χρονος σήμερα γιος του προέδρου
Protagon Team

Στις 10 Οκτωβρίου 2016, ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ενθουσιασμένος: «Αγαπώ το Wikileaks!». Ο ιστότοπος του  Τζούλιαν Ασάνζ είχε φέρει στο φως email από το Δημοκρατικό Κόμμα, υλικό που δεν ήταν καθόλου κολακευτικό για την Χίλαρι Κλίντον και το επιτελείο της. Πώς να μην ενθουσιάζεται ο Τραμπ;

Σήμερα, ωστόσο, μαθαίνουμε ότι μαζί με αυτήν την αγάπη υπήρχε και μια υπόγεια επικοινωνία: Ο γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Wikileaks και κατ΄επέκταση τον ίδιο τον Τζούλιαν Ασάνζ, έναν άνθρωπο που για ένα μέρος του αμερικανικού κατεστημένου των υπηρεσιών ασφαλείας είναι κόκκινο πανί, αν όχι εχθρός.

Ο υιος Τραμπ, όπως αποκαλύπτει το Atlantic, ήταν σε επικοινωνία με τον λογαριασμό του Wikileaks μέσω απευθείας ιδιωτικών μηνυμάτων στο Twitter κατά τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, μέχρι και το καλοκαίρι του 2017. Τα μηνύματα παραδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του Κογκρέσου για την ρωσική επιρροή στις εκλογές και τις ενέργειες των συνεργατών (αλλά και των συγγενών) του Τραμπ.

Εικόνες από τα μηνύματα ανέβασε αργά τη Δευτέρα και ο ίδιος ο Τραμπ Τζούνιορ:

Πρόκειται για επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα – το Wikileaks συνήθως άρχιζε τα μηνύματα με ένα «Γεια χαρά, Ντον». Η μία πλευρά ζητούσε από την άλλη πληροφορίες, με το Wikileaks, να κάνει προτάσεις που γίνονταν όλο και πιο τολμηρές.

Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο, μετά τις εκλογές, να προτείνει την αναβάθμιση του Ασάνζ σε πρεσβευτή της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας και την διατύπωση όσων θα έλεγε ο πρόεδρος Τραμπ!

Η πρόταση ήταν πάντως περισσότερο μέσο άσκησης πίεσης σε Αυστραλία, Βρετανία και Σουηδία «να αρχίσουν να τηρούν τον νόμο και να σταματήσουν να τον παρακάμπτουν για να κάνουν χάρες στους Κλίντον». Προφανώς η διπλωματική ασυλία θα ανέστελλε την δίωξη που αντιμετώπιζε ακόμη τότε ο Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού στη Σουηδία, αλλά και την πιθανότητα να διωχθεί από τις ΗΠΑ για τις διαρροές.

Οι υποδείξεις δεν σταματούσαν εκεί.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του «για να μην το κάνει κάποια προκατειλημμένη πηγή σαν τους New York Times». Ποια θα ήταν όμως μια αμερόληπτη πηγή; Το Wikileaks γιατί «αν τις δημοσιεύσουμε εμείς θα αυξήσουμε δραματικά την αντίληψη για την αμεροληψία μας. Ετσι δεν θα λένε ότι είμαστε φιλικοί με τον Τραμπ και τους Ρώσους».

Προέτρεψε ακόμη τον Τραμπ (τη βραδιά των εκλογών!) αν χάσει να καταγγείλει τα αποτελέσματα των εκλογών σαν στημένα και να επιμείνει πολύ σε αυτό. Λίγες ώρες αργότερα, όταν ήταν πια σαφές ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε, το Wikileaks έγραψε σε μήνυμα απλώς ένα «Γουάου».

Τα περισσότερα από τα μηνύματα του Wikileaks έμειναν χωρίς απάντηση από τον υιό Τραμπ, χωρίς αυτό να αποθαρρύνει το Wikileaks που κατά καιρούς έστελνε σχόλια και υποδείξεις. Αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, γίνονταν σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική συγκυρία, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που από το 2012 διαμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υποστήριξε στο Twitter ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα μηνύματα και ισχυρίζεται ότι το άρθρο του Atlantic «δεν έχει το πλήρες πλαίσιο».