Το ωφέλιμο, δηλαδή την πιθανότητα επιχειρηματικών συμφωνιών, με το κολακευτικό, δηλαδή την εκδήλωση θαυμασμού προς τον Κεμάλ Ατατούρκ, συνδύασε ο ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο επιχειρηματίας επισκέφτηκε την Αγκυρα όπου είχε συζητήσεις με την τουρκική εταιρεία κατασκευής δορυφόρων.
Εγινε ακόμη δεκτός και από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, όπου, κατά τις ανακοινώσεις, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ηταν, όπως γράφει το Bloomberg, μιας από τις λίγες διεθνείς επιτυχίες του Ερντογάν την περίοδο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τη διεθνή κατακραυγή για την καταστολή των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εστω και αν έγινε κυρίως (ή -ίσως- μόνο) για τις κάμερες, στη συνάντηση μπήκαν ζητήματα όπως οι πύραυλοι και η ανανεώσιμη ενέργεια, δύο τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο Μασκ.
Τέθηκε στο τραπέζι και η προσπάθεια να αποκτήσει η Τουρκία «εθνικό αυτοκίνητο», δηλαδή εγχώριας παραγωγής, άλλος ένας τομέας ενδιαφέροντος του Μασκ, που κατέχει την Tesla, η οποία παράγει ηλεκτρικών οχημάτων που κινούνται αυτόνομα.
Η επίσκεψη ενθουσίασε τον περίγυρο του τούρκου προέδρου. Ο Μασκ «είναι κάποιος που σηκώνεται από το τραπέζι με τον Τραμπ και κάθεται σε αυτό με τον Ερντογάν», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ανεπίσημος σύμβουλος του προέδρου, αναφερόμενος στην απόφαση του επιχειρηματία να αποχωρήσει από τα συμβούλια τα οποία συνέστησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ενα άλλο «αντίδωρο» του Μασκ στην Τουρκία ήρθε μερικές ώρες μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο.
Ανεξάρτητα από το αν η επίσκεψη ήταν επιχειρηματικά επιτυχημένη ή όχι, το ταξίδι του Μασκ «πλούτισε» τον Μασκ κατά εκατοντάδες χιλιάδες like στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά χάρη σε μια ανάρτηση στο Instagram με τον ίδιο να ποζάρει με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Αγκυρα.
Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μασκ φωτογραφήθηκε γράφοντας απλώς στη λεζάντα «Atatürk Anıtkabir» («Μαυσωλείο Ατατούρκ»).
Η φωτογραφία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο like και ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλη δημοσίευση από τον Μασκ, ο οποίος έχει γύρω στα 3,5 εκατ. ακολούθους.
Η ανάρτηση χτύπησε, βέβαια, μια ευαίσθητη χορδή των Τούρκων – για την ακρίβεια ενός μέρους τους, όσων επιμένουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους κόντρα στην στροφή του Ερντογάν προς το Ισλάμ.
Ο Μασκ, που όπως γράφει το Bloomberg είχε σε εκτίμηση τον Κεμάλ Ατατούρκ από τα χρόνια που πήγαινε στο σχολείο, εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Τούρκοι στην ανάρτησή του.
Με ακόμη περισσότερη σαφήνεια έδειξε την προτίμησή του στον Κεμάλ στα 14,5 εκατ. οπαδούς του στο Twitter όταν ανέβασε μια ρήση του Κεμάλ: «Αν καμιά φορά τα λόγια μου είναι αντίθετα με την επιστήμη, διαλέξτε την επιστήμη».