Ο Γιάννης Καψής μιλώντας σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής

Καθιέρωσε «Τα Νέα» ως κυρίαρχη δύναμη στον ελληνικό Τύπο στη Μεταπολίτευση προτού μεταπηδήσει στην πολιτική στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου
Protagon Team

Μια από τις σημαντικότερες μορφές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ένας δημοσιογράφος που κατέγραψε αλλά και καθόρισε πολιτικές εξελίξεις στη δεκαετία του 1970, προτού μεταπηδήσει ο ίδιος στην πολιτική, ο Γιάννης Καψής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών. Ηταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε «Τα Νέα» σε κυρίαρχη δύναμη του ελληνικού Τύπου στη Μεταπολίτευση, αλλά και αυτός που έπαιξε κομβικό ρόλο ώστε να υπάρξει μια προσέγγιση του Συγκροτήματος Λαμπράκη με τον αρχικά επιφυλακτικό Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Καψής ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εθνος» από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, «Τα Νέα» καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο. Σύμφωνα με περιγραφές ήταν εκείνος που κατάφερε να φέρει σε μια συνεννόηση τον Παπανδρέου με τον Χρήστο Λαμπράκη, αποκαθιστώντας έτσι τις σχέσεις των εντύπων του Συγκροτήματος με τον πολιτικό χώρο που εξέφρασε και γιγάντωσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.

Τον Απρίλιο του 1982 ο Καψής, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν παράλληλα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας , της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.

Εχει τιμηθεί με 14 παράσημα.

Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Εχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, «Χαμένες Πατρίδες», που εξέδωσε το 1962.

Ο Γιάννης Καψής ήταν πατέρας του δημοσιογράφου Μανώλη Καψή και του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή, ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα της Κυριακής» καθώς και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Λουκά Παπαδήμου. Τον αποχαιρέτησε με μια φωτογραφία του στο facebook.

Σε ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιάννη Καψή ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην αντιδικτατορική του δράση και τη σταδιοδρομία του στο χώρο της δημοσιογραφίας.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τον θάνατο του Γιάννη Καψή. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γ. Καψής αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία και διώχτηκε από το καθεστώς της χούντας. Η σταδιοδρομία του στο χώρο της δημοσιογραφίας περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές επιτυχίες που τον καθιέρωσαν ως έναν από τις πιο εξέχουσες μορφές της γενιάς του στον χώρο των ΜΜΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Ο Γιάννης Καψής σε όλη τη διαδρομή του πορεύθηκε με συνέπεια, ήθος και τόλμη και άφησε το στίγμα του στο δημοσιογραφικό στίβο και την πολιτική ζωή του τόπου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Ο Γιάννης Καψής υπήρξε μια εμβληματική μορφή που άφησε το αποτύπωμά της στη δημοσιογραφία, την αντίσταση κατά της δικτατορίας και την πολιτική ζωή»,  υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Ο αγαπημένος μας Γιάννης, υπήρξε ένας ενεργός δημοκράτης πολίτης που βρισκόταν πάντα στις επάλξεις των αγώνων της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ένας άξιος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου με ξεχωριστή συμβολή και ήθος», σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Αποχαιρετούμε έναν ακέραιο άνθρωπο, έναν κορυφαίο δημοσιογράφο, έναν διαχρονικά συνεπή αγωνιστή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

«O Γιάννης Καψής ήταν από τις σημαντικές μορφές της δημοσιογραφίας. Άνθρωπος οξύνους, δημιουργικός και δημοκρατικός άφησε το αποτύπωμά του και στον χώρο του Τύπου αλλά και στον χώρο της πολιτικής, όπου χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις για τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Καψή εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Γιάννης Καψής, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος και πολιτικός με μακρά και γόνιμη διαδρομή στα δημόσια πράγματα της χώρας, έφυγε από τη ζωή σήμερα. Το πάθος του για την αλήθεια και τη δημοκρατία, οι πολιτικοί και κοινωνικοί του αγώνες αποτυπώθηκαν στη σημαντική διαδρομή του μέσα από το προδικτατορικό “Έθνος” και τα μεταπολιτευτικά “Νέων”», αναφέρει ο κ. Βούτσης, ενώ -όπως υπογραμμίζει- «η πολυετής θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ανέδειξε ένα πλούσιο διπλωματικό έργο για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, με συνθήκες και συμφωνίες που παραμένουν σε ισχύ ως τις μέρες μας».

Σε ανακοίνωσή της για την απώλεια του Γιάννη Καψή η Ένωση Συντακτών τονίζει μεταξύ άλλων πως υπήρξε «ακέραιος, έντιμος, απόλυτα καταρτισμένος και αφοσιωμένος στην τήρηση της Δεοντολογίας. Αυστηρός αλλά δίκαιος, υπήρξε σημείο αναφοράς για πάμπολλους συναδέλφους, τους οποίους καθοδήγησε για δεκαετίες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του και ιδιαιτέρως τους γιούς του Παντελή και Μανώλη Καψή και αποχαιρετά «τον εκλεκτό συνάδελφο, που τίμησε και κόσμησε τη Δημοσιογραφία».

Η κηδεία του Γιάννη Καψή θα γίνει την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, στις 11 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.