Το ραδιενεργό νέφος του ρουθηνίου-106 που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα από τις αρχές έως τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα προήλθε από κάποιο ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, σε περιοχή ανάμεσα στα Ουράλια όρη και στον ποταμό Βόλγα, αν και η ακριβής τοποθεσία είναι αδύνατο να προσδιορισθεί.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του εθνικού Iνστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας, ύστερα από μελέτη των στοιχείων για την εξάπλωση της ραδιενεργής ρύπανσης, σε σχέση με τα μετεωρολογικά δεδομένα.
Οι γάλλοι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μάλλον σε κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων ή σε κάποιο ιατρικό κέντρο που κάνει χρήση ραδιενεργών ισοτόπων.
Η διαρροή φαίνεται να συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ δεν υπήρξε κάποια επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον.
Οπως ανέφερε ο διευθυντής του IRSN Ζαν-Μαρκ Περές στο Reuters, «οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κάποιο ατύχημα στην περιοχή τους» ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάλογη επαφή με τις καζακστανικές Αρχές.
Εκτιμούν ακόμη οι γάλλοι επιστήμονες ότι οι ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, ήταν ανάμεσα στα 100 και στα 300 τεραμπεκερέλ (100-300 τρισ. μπεκερέλ).
Οπως είπαν, αν ένα ατύχημα τέτοιου μεγέθους είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχε απαιτηθεί η εκκένωση ή την απομόνωση των ανθρώπων σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή του ατυχήματος.
Τέλος, το IRSN ανέφερε ότι η πιθανότητα εισαγωγής τροφίμων (όπως είναι τα μανιτάρια) από την πιθανή περιοχή του ατυχήματος είναι πολύ μικρή, ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρεί πολύ μικρό τον δυνητικό κίνδυνο για την υγεία.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωσή της στις 12 Οκτωβρίου (η τελευταία που έχει εκδώσει για το ζήτημα) σημειώνει ότι «πλέον οι ανιχνεύσιμες ποσότητες ρουθηνίου-106 είναι σχεδόν μηδενικές».
Προσθέτει ότι «σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 5 έως 11 Οκτωβρίου 2017 τα ίχνη ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σε συγκεντρώσεις που αγγίζουν το όριο ανίχνευσης των μεθόδων (<0.2 mBq/m3, δηλαδή λιγότερο του ενός πέμπτου του χιλιοστού του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).
» Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον».
Προσέθετε ακόμη η ΕΕΑΕ, πριν από ένα μήνα, ότι «η πηγή προέλευσης των ευρημάτων αυτών δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη».