Πολίτες που περπατούν σε κατάστημα της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο | REUTERS/Kevin Coombs/File Photo
Επικαιρότητα

Paradise Papers: Πώς η Apple και η Nike αποφεύγουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια σε φόρους

Ακόμη περισσότερο φως στις περίπλοκες μεθοδεύσεις των πολυεθνικών για να μην πληρώνουν φόρους ρίχνουν οι αποκαλύψεις και βάζουν ερωτήματα που -για άλλη μια φορά- μένουν χωρίς καθαρή απάντηση από τις εταιρείες
Protagon Team

Ανάμεσα στους πιο καλούς «πελάτες» των φορολογικών παραδείσων αποδεικνύονται οι πολυεθνικές, οι οποίες έχουν ανάγει σχεδόν σε επιστήμη περίπλοκων μηχανισμών την αποφυγή της υψηλής φορολόγησης.

Εταιρείες σε εξωτικά νησιά με μηδενική φορολογία, εταιρείες χωρίς φορολογική έδρα που όμως έχουν στην κατοχή μεγάλα κομμάτια της περιουσίας της μητρικής και εταιρείες με ελάχιστο προσωπικό αλλά τεράστιο τζίρο και άλλες, αν όχι ύποπτες σίγουρα μη ηθικές, διευθετήσεις είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που έχουν αξιοποιήσει οι πολυεθνικές.

Η Nike, αναφέρει ο Guardian και όπως δείχνουν τα Paradise Papers, έχει στήσει έναν περίπλοκο μηχανισμό για την αποφυγή της φορολογίας.

Καταφέρνει να βρίσκει και να εκμεταλλεύεται γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας σε περισσότερες από μία χώρες ενώ έχει και εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Ολα αυτά κάτω από ένα μανδύα νομιμότητας.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, τα είδη της εταιρείας, όπως τα παπούτσια, κατασκευάζονται στην Ασία και μεταφέρονται σε μια τεράστια αποθήκη στο Βέλγιο.

Ας υποθέσουμε, τώρα, ότι γίνεται μια αγορά στο Λονδίνο. Τα έσοδα αντί να κατευθυνθούν στο βρετανικό παράρτημα της εταιρείας, μεταφέρονται στο ολλανδικό. Ωστόσο και από εκεί καταλήγουν στις Βερμούδες, η οποία είναι φοροπαράδεισος με μηδενική φορολογία.

Στα ίδια εξωτικά νησιά εδρεύει μια εταιρεία-βιτρίνα, ουσιαστικά χωρίς προσωπικό, που χρεώνει τα ευρωπαϊκά παραρτήματα με τα δικαιώματα από την πώληση των προϊόντων της Nike. Πρακτικά η εταιρεία χρεώνει τον εαυτό της.

Πιο πρόσφατα επινόησε ένα σύστημα με εταιρείες χωρίς καμιά έδρα, πέρα από τον έλεγχο οποιουδήποτε κράτους.

Σε ό,τι αφορά την Apple, η οποία είναι κοντά στο να γίνει η πρώτη εταιρεία με χρηματιστηριακή αποτίμηση που θα ξεπερνά το 1 τρις. δολάρια, τα Paradise Papers μας βοηθούν να ρίξουμε μια ματιά στην οργάνωση δύο από τις σημαντικές θυγατρικές της εταιρείας.

Η Apple Sales International και η Apple Operations Europe έχουν έδρα την Ιρλανδία, αλλά στην πράξη λειτουργούν σαν αγωγοί για την μεταφορά των εσόδων με τρόπους που αποφεύγουν την φορολογία.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Apple άρχισε να στρέφεται στην λύση των offshore μετά το 2014, όταν η λύση της Ιρλανδίας, στην οποία έχει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, άρχισε να επικρίνεται και όταν και το αμερικανικό Κογκρέσο άρχισε να θέτει ερωτήματα για τις πρακτικές της εταιρείας.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, την τελευταία τριετία η Apple φαίνεται να πληρώνει πολύ μικρά ποσά για φόρους, αν και όχι τόσο μικρά σε σχέση με το παρελθόν – ειδικά στην Ιρλανδία στην πράξη φορολογείται χαμηλότερα από την κλίμακα στην οποία θα έπρεπε να είναι.

Ο Guardian σημειώνει ότι οι ενέργειες δεν είναι παράνομες, αλλά πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και απαντήσεις για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα εισοδήματά της.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία απέφυγε να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις – κάτι που συστηματικά αποφεύγει κάθε φορά (από τις πολλές) που τίθεται το ζήτημα. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι την τελευταία τριετία έχει καταβάλλει πάνω από 35 δισ. δολάρια σε εταιρικούς φόρους, εισφορές, ΦΠΑ και άλλες σχετικές επιβαρύνσεις.