Το σημαιοστολισμένο Αβέρωφ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης | Intimenews/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Να περάσει το «Αβέρωφ» και από τη Λήμνο ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας

Με αφορμή την ναυμαχία της Λήμνου τον Ιανουάριο του 1913, ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ζητά, κατά την επιστροφή του ιστορικού πλοίου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα να πραγματοποιήσει μια... στάση στο νησί
Protagon Team

Η παρουσία του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, αποδείχτηκε πιο επιτυχημένη από όσο περίμεναν αρχικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και πολλά σχολεία από τη βόρεια Ελλάδα έχουν μπει στη σειρά προτεραιότητας, για να δουν από κοντά το ιστορικό πλοίο, το οποίο είναι και το μοναδικό του είδους του σε όλο τον κόσμο που εξακολουθεί να υπάρχει.

Τώρα, με επιστολή του προς τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, την οποία κοινοποίησε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον αρχηγό ΓΕΝ, ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης ζητά την έλευση του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Λήμνο κατά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τιμηθεί η ναυμαχία της Λήμνου.

Η ναυμαχία, που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1913 (5 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα), επισφράγισε την απελευθέρωση των νησιών του βορείου Αιγαίου. Καθοριστικής σημασίας ήταν ο ρόλος του «Αβέρωφ» με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

Οπως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνει ο κ. Γιαννέλλης «η ναυμαχία της Λήμνου ήταν η δεύτερη από τις δύο μεγάλες ναυμαχίες μεταξύ του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της νήσου Λήμνου, εξ ου και η ονομασία της. Η ναυμαχία έληξε με νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού στόλου εντός των Δαρδανελίων στη δεκαετία που ακολούθησε».

Ο κ. Γιαννέλλης προσθέτει ότι «έντονη επιθυμία του λαού της Λήμνου είναι η έλευση του ιστορικού θωρηκτού από τη Λήμνο (κατά προτίμηση έξω από τις ακτές του Ρωμαίικου Γιαλού) έστω για λίγες ώρες, κατά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να θυμίσει στον λαό της τις ένδοξες σελίδες που έγραψε στις θάλασσες γύρω από τη Λήμνο με ορμητήριο τον Μούδρο και κυβερνήτη τον αείμνηστο ναύαρχο Κουντουριώτη».