Με την επιστροφή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου στη φυλακή ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης με τις «χρυσές μίζες» στα εξοπλιστικά σε δεύτερο βαθμό καθώς οι δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου εντίμου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών.
Η μόνη διαφορά -σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση- είναι ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλλει 20 χρόνια κάθειρξη ενώ τώρα στο δεύτερο βαθμό του επιβλήθηκαν 19 έτη! Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε στον Άκη Τσοχατζόπουλο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.
Με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου στην φυλακή επιστρέφουν επίσης, εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, οι: Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αστέριος Οικονομίδης, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Κωσταντίνος Αντωνιάδης, Γιάννης Σμπώκος (βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα), Γιώργος Κωνσταντάτος και Νίκος Γεωργαλάκης.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου χωρίς να αντιδράσει ενώ απούσα από τη δικαστική αίθουσα ήταν η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους που επιστρέφουν στη φυλακή έχουν ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος από τις ποινές τους και κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αναμένεται να αποφυλακιστούν άμεσα.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Βίκυ Σταμάτη, οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή και να παραμένουν το πιθανότερο για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου διευκρινιστεί από τις αρμόδιες αρχές ποιο είναι το υπόλοιπο της ποινής που έχουν να εκτίσουν.
Ποιοι μένουν εκτός φυλακής
Τώρα, σε ό,τι αφορά στη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, το δικαστήριο της επέβαλε μια από τις πιο βαριές ποινές – κάθειρξη 12 έτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατηγορουμένη δεν επιστρέφει πίσω στη φυλακή, καθώς έχει εκτίσει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο της ποινής της και ήδη είναι ελεύθερη καθώς έχει υφ’ όρων απόλυση.
Για τον Οράτιο Μελά το δικαστήριο τα μέλη του Πανταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισαν να μην οδηγηθεί στη φυλακή αλλά να του επιβληθεί κατ´ οίκον περιορισμός με όρους. Στη περίπτωση που ο κατηγορούμενος παραβιάσει κάποιον όρο θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.
Εκτός φυλακής είναι ακόμη με βάση την απόφαση του δικαστηρίου οι Νίκος Ζήγρας, Μαρία – Ταλιτά Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης, Νίκος Καρατζάς και Γκούντρουν Μουλντενάουερ (πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου) στους οποίους το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή πλην όμως μετέτρεψε τις ποινές που τους επέβαλε σε χρηματικές. Τα χρήματα για τις ποινές θα καταβληθούν από τους καταδικασθέντες σε 36 δόσεις.
Η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση των εξοπλιστικών διήρκησε περίπου τρία έτη και όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από μαύρο χρήμα που προέκυψε κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων
για τα γερμανικά υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor – M1.
Σε δήλωσή του, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου και της Γκουντρούν Μολντενάουερ ανέφερε πως το δικαστήριο έδειξε επιείκεια στις δύο εντολείς του καθώς,σύμφωνα με το protothema.gr, από την αρχή είχαν επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο όλα τα ακίνητα και άρα δεν προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς αναμένεται η ετυμηγορία των δικαστών επί άλλων ζητημάτων, όπως δεσμεύσεις ακινήτων, λογαριασμών κλπ. Ως εκ τούτου όσοι κρίθηκε ότι πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή θα κρατούνται μέχρι αύριο στο Μεταγωγών.