Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τη Δευτέρα, λίγο πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Νίκος Ανδρουλάκης: Ενιαία φωνή, όχι πολυκομματική Βαβέλ

Επικριτικός στη «συμφωνία Γεννηματά - Θεοδωράκη» να μην καταργηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, εμφανίστηκε την επομένη του ντιμπέιτ ο ευρωβουλευτής και εκ των υποψηφίων για την ηγεσία
Protagon Team

«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα». Τη δήλωση αυτή έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 FM, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μία άποψη και μία ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».

Είπε ακόμη πως την Δευτέρα φάνηκε ότι η Φώφη Γεννήματα με τον Σταύρο Θεοδωράκη έκαναν μια συμφωνία για να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες την επόμενη ημέρα. «Μέχρι χθες έλεγαν ‘‘μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας’’ και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μια κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε».

Οι άξονες για την Οικονομία

Αναφερόμενος τα θέματα της οικονομίας ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι είναι εμβληματικό το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και πώς θα γίνει ορθή διαχείριση. «Πρέπει να υπάρχουν αναπτυξιακά κριτήρια ώστε η διαχείριση να γίνει με μια μάτια φιλική προς την ανάπτυξη, να δώσει ζωτικό χώρο σε κάποιες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν λόγω της ύφεσης κι όχι λόγω προσωπικής στρατηγικής των επιχειρηματιών ή δόλιας χρεοκοπίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό. «Δεν μπορεί σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές να αντέξει. Βασικό θέμα στο να στηρίξουμε την εργασία είναι να αποκλιμακωθούν οι εισφορές».

Στην ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά του νέου φορέα και των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απάντησε: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν επιλέξει να διχάζουν το λαό. Ο ένας χαϊδεύει την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, ο άλλος τάζει μείωση φόρων μόνο τις επιχειρήσεις και δεν αναφέρεται ούτε σε αγρότες ούτε σε ελεύθερους επαγγελματίες. Το θέμα είναι να υπάρχει μια προοδευτική φορολόγηση ώστε όσοι δεν άντεξαν να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους φόρους κι από την άλλη να δίνουμε ευκαιρία στη μεσαία τάξη να αναπτυχθεί. Για αυτό χρειάζεται η προοδευτική φορολόγηση. Εγώ είμαι ενάντια των οριζόντιων συντελεστών σε όλα τα θέματα».