Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι συχνά η «φωνή» της | REUTERS/Juan Medina
Επικαιρότητα

Σοράγια Σάενθ: Το «δεξί χέρι» του Ραχόι που θα αναλάβει την Καταλονία

Είναι μια «δημοφιλής πολιτικός σε μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση» έγραφε αμερικανική εφημερίδα για την γυναίκα που έχει χειριστεί κρίσεις και τώρα είναι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της
Protagon Team

Η επιλογή του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την προσωρινή διοίκηση της Καταλονίας, μετά την άρση της αυτονομίας, ήταν και η πλέον προφανής. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία Αντόν θα διοικεί την Καταλονία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τίμημα την άμεση αναστολή της αυτονομίας της.

Ικανή πολιτικός, αν και όχι χαρισματική, η Σάενθ ανέλαβε τη διαχείριση της κρίσης με την Καταλονία, όπως είχε κάνει  τα τελευταία χρόνια και σε  άλλες περιπτώσεις πολύ μικρότερης εμβέλειας.

Είναι μια γυναίκα στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης, χωρίς να συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες από φεμινιστικές οργανώσεις, και πολιτικός που αναλαμβάνει να περνά την κυβερνητική γραμμή, χωρίς να ενθουσιάζει για τη ρητορική της δεινότητα.

Η Σάενθ δε Σανταμαρία, γράφει το BBC, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2011, δηλαδή από την πρώτη εκλογή του Ραχόι στην πρωθυπουργία και αφού μεσολάβησε το 2016 κατά το οποίο η Ισπανία έπειτα από δύο εκλογές αναζητούσε για μήνες βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.

Γεννήθηκε το 1971 στο Βαγιαδολίδ και σπούδασε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της πόλης. Σε ηλικία 27 ετών, ύστερα από εξετάσεις εντάχτηκε στο σώμα των δικηγόρων του Δημοσίου, ενώ το 2004 εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Βουλή, σε μια αναμέτρηση που κατέληξε σε ήττα για το Λαϊκό Κόμμα.

Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία το 2011 και η Σάενθ, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε φέρει στον κόσμο τον γιο της, έγινε βασική εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Βουλή.

Εντύπωση έκανε τότε το ότι επέστρεψε στο πόστο της στο κόμμα μόλις 11 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, αν και θα μπορούσε να είχε αρκετά μεγαλύτερη άδεια.

Η αντιπρόεδρος με τον πρωθυπουργό Ραχόι μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου (REUTERS/Sergio Perez)

Στις κυβερνήσεις Ραχόι η Σάενθ κατέλαβε διαδοχικά το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας. Πέρυσι τον Νοέμβριο έγινε υπουργός Περιφερειακών Διοικήσεων, θέση που αποδεικνύεται βαρύνουσας σημασίας στη διαμάχη με την Καταλονία.

Κατά κάποιο τρόπο ήταν η προϊστάμενη υπουργός της περιφέρειας ενώ είχε συχνή παρουσία σε αυτή τον τελευταίο χρόνο. Γνωρίζει πλέον την περιοχή και το πολιτικό της προσωπικό, επισημαίνει στο BBC ισπανός καθηγητής πολιτικής επιστήμης.

Βέβαια, είναι και το πρόσωπο που αναλαμβάνει -πέρα από τον πρωθυπουργό- να διατυπώνει την επίσημη γραμμή: «Οι ηγέτες υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν δείξει το πραγματικό τους πρόσωπο: υποσχέθηκαν έναν όνειρο, αλλά κάνουν κόλπα», είπε προ ημερών στη Γερουσία, χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για το πώς θα κινηθεί στο καταλανικό.

Αναμφίβολο προσόν της έναντι του υπόλοιπου Λαϊκού Κόμματος, τμήματα του οποίου είχαν εμπλακεί σε καταγγελίες παράνομης χρηματοδότησης, είναι ότι δεν την έχει αγγίξει ως σήμερα κάποια υπόθεση.

Προσόντα χρήσιμα και επιθυμητά. Σήμερα όμως σε αυτό που έχει να χειριστεί η Σάενθ, δεν διακυβεύεται απλώς η εικόνα της κυβέρνησης, αλλά η ενότητα της χώρας.