Ο Γιάννης Τσιρώνης στη Βουλή. Οι δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» δεν μπορεί παρά να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις | SOOC
Επικαιρότητα

Ο Τσιρώνης ζητά να νομιμοποιηθεί ακόμα και η ηρωίνη

Ενα βήμα πέρα από την καλλιέργεια κάνναβης στα μπαλκόνια μας -έναντι παραβόλου- έκανε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ζητά τώρα τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της ηρωΐνης
Protagon Team

Η αρχή έγινε λίγο μετά την ψήφιση του νόμου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, όταν έγινε γνωστό ότι από το Μαξίμου -και με τις ευλογίες του γνωστού και μη εξαιρετέου Νίκου Καρανίκου- δρομολογεί τη νομομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ακολούθησε ο Γιάννης Τσιρώνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οποίος προ δύο εβδομάδων πρότεινε να καλλιεργούμε κάνναβη στα μπαλκόνια μας και να πληρώνουμε παράβολο στο κράτος. Τώρα ο ίδιος το απογειώνει: ζητά να γίνουν νόμιμες όλες οι ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη! Το σχετικό θέμα προβάλλεται πλέον σε πρωτοσέλιδο του ελληνικού Τύπου.

«Η κάνναβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί, που σημαίνει ότι η ιδιόχρηση θα μπορεί είναι ελεγχόμενη και να έχει πληρώσει κάποιος το παράβολο του για να την κάνει. Να πω ότι να έχει στο μπαλκόνι του ένα φυτό και να πληρώνει 150 ευρώ για αυτό, ένα τυχαίο παράδειγμα λέω, θα σπάσει τελείως αυτό το παράκυκλο» ήταν η δήλωση του κ. Τσιρώνη πριν από δύο εβδομάδες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM.

Τώρα ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», που κυκλοφόρησαν εκτάκτως την Παρασκευή, ζητά να γίνει νόμιμη και η φαρμακευτική χρήση της ηρωΐνης.

Λέει πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης:

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν προσφέρει τίποτα στον περιορισμό της χρήσης, ειδικά από τους νέους. Θα έλεγα, μάλιστα, πως είναι απαράδεκτο οι ουσίες να απαγορεύονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται όπλο στα χέρια των λαθρεμπόρων. Οσοι στηρίζουν, εδώ και εξήντα χρόνια, την απαγόρευση, ας μου εξηγήσουν τις εικόνες στο Μενίδι, στην Ομόνοια, στον Αγιο Παντελεήμονα. Δεν τα βλέπουν; Ας κάνουν τον απολογισμό τους. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ με την ποταπαγόρευση του Μεσοπολέμου. Το αλκοόλ είναι από τις πιο τοξικές και εξαρτησιογόνες ουσίες. Αν αύριο το απαγορεύσουμε, θα γλιτώσουμε από αυτό ή τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα; Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους κινδύνους της νομιμοποίησης, χωρίς να αναφερόμαστε στους κινδύνους της απαγόρευσης», τονίζει, για να συμπληρώσει:

«Πιστεύω ότι όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και πάντα με αυστηρό έλεγχο της πολιτείας, όπως συμβαίνει με τη μορφίνη. Η ηρωίνη, λοιπόν, θα έπρεπε κανονικά να δίνεται με φαρμακευτική αγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει το παράνομο κύκλωμα. Αν αυτός ο οποίος την έχει ανάγκη, ως χρήστης, τη βρίσκει νομίμως, δεν θα την πουλάει έξω από τα σχολεία. Η τιμή της, άλλωστε, είναι πολύ χαμηλή – πρόκειται για ένα παλιό, αν και επικίνδυνο και τοξικό, φάρμακο, το οποίο προκαλεί εθισμό. Ξεκαθαρίζω, βέβαια, ότι δεν μιλάω για νομιμοποίηση τύπου «μπορώ να τη βρω στο περίπτερο», αλλά για νομιμοποίηση με ιατρική συνταγή, μόνο εντός νοσοκομείων. Ανάλογα με την ουσία, μπορούμε να μιλάμε για ιδιοπαραγωγή, για ειδική σφραγίδα, για κέντρα, όπως αυτά στη Σουηδία. Είναι όμως μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής».

Δεν είναι «της στιγμής» αλλά το αναφέρει ο υπουργός. Είναι και αυτός ένας τρόπος να αλλάξει η ατζέντα; Ασφαλώς και είναι. Οι πολίτες θα ξεχάσουν την κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και την υπερφορολόγηση και θα συζητούν τα περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών. Ομως σε κάθε περίπτωση -επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα- θα πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά.