Το wingsuit flying είναι το πιο θεαματικό και επικίνδυνο στον χώρο των extreme sports και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και ένα μοναδικό θέαμα, αν δεν έχεις υψοφοβία: είναι η πτώση τού ανθρώπου στο απόλυτο κενό. Από κτίρια, γέφυρες, βράχια, κεραίες κινητής τηλεφωνίας – η αδρεναλίνη σου προωθείται.
Οι τολμηροί, που θέλουν να ζουν κάθε λεπτό της ζωής τους σαν να είναι το τελευταίο, φορούν την ειδική στολή με τα ενσωματωμένα «φτερά» -wingsuit λέγεται- και αφήνονται στο κενό, κινηματογραφούν με κάμερες την πτήση τους, πολεμώντας την ανθρώπινη φύση. Κανονικά, θα έπρεπε να έχουν γεννηθεί πουλιά.
Ενας από αυτούς, ο πιο σπουδαίος -όπως λένε εκείνοι που ξέρουν- ήταν ο Αλεξάντερ Πόλι. Οι συνοδοιπόροι του σε αυτό το σπορ στέκονταν προσοχή μπροστά του, για τις ικανότητες και την τρέλα του. Οι υπόλοιποι, βλέποντας τα όσα έκανε, στο απόλυτο κενό, δίχως κανένα δίχτυ ασφαλείας, πίστευαν ότι παίζει με τον θάνατο. Δεν ήταν δυσοίωνοι, δεν ήθελαν το κακό του, απλώς έβλεπαν τα κατορθώματα αυτού του σπουδαίου base jumper και ανατρίχιαζαν από τον τρόμο. Στις 21 Αυγούστου 2016, οι καρδιές όλων πάλι σφίχτηκαν, επειδή ο Αλεξάντερ σκοτώθηκε στο Σαμονί, στις γαλλικές Αλπεις, έπειτα από την πρόσκρουσή του σε ένα δέντρο, ενώ επιχειρούσε άλλη μια ριψοκίνδυνη πτήση. Και έμεινε, για πάντα, 31 ετών.
Πριν από αυτό, όμως, είχε καταφέρει το απίστευτο, στην οροσειρά Μονσερά της Ισπανίας. Δείτε το βίντεο το οποίο πραγματικά κόβει την ανάσα – και δεν αποτελεί φτηνό δημοσιογραφικό κλισέ.
Αλήθεια, με πόσα χρήματα θα επιχειρούσατε κάτι αντίστοιχο;
Αυτός ο ιταλο-νορβηγός απίστευτος τύπος έκανε στη ζωή του οτιδήποτε μπορούσε να γεμίσει αδρεναλίνη κάθε πόρο του κορμιού του. Ξεκίνησε τις πτήσεις του από κορυφές βουνών, πήδηξε από ελικόπτερα, πέρασε -θαρρείς- μέσα από ρωγμές κτιρίων, μέσα από την τρύπα της βελόνας. Με ταχύτητες που δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος, κόντρα στα στοιχεία της φύσης, κόντρα στον άνεμο, σαν αετός που το θήραμά του είναι μόνο η επιδεξιότητα, η ταχύτητα.
Και τώρα, ο αιώνιος ίσκιος του στο wingsuit flying θα γίνει ταινία. Θα πρωταγωνιστεί φυσικά ο ίδιος, μέσα από τα άπειρα γυρίσματα που έκανε με την κάμερα στο κράνος του, θα εμφανιστεί και ο κολλητός του φίλος, Κάρλος Σούτε.
Η σκηνοθεσία αυτής της ταινίας, που θα εξιστορεί τα κατορθώματα και την ιστορία που πρόλαβε να γράψει ο «άνθρωπος-πουλί», ανήκει σε έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν ένας πρώην πολεμικός ανταποκριτής και φωτογράφος, τον Ρίτσαρντ Πάρι. Είχαν συναντηθεί με τον Πόλι σε έναν ασβεστολιθικό βράχο σε κάποιο βουνό της Ελβετίας και είχαν συμφωνήσει ότι κάποια στιγμή θα έκαναν μαζί μια ταινία. Τότε, ο σκηνοθέτης είχε ρωτήσει τον Πόλι για το αν φοβάται.
Ο Αλεξάντερ του είχε απαντήσει ότι «όλο αυτό είναι ίδιο με την κάλυψη ενός πολέμου. Εάν δεν αντισταθείς, αυτός ο φόβος γίνεται ανυπέρβλητος. Σε κυβερνά». Και ο ίδιος είχε προσθέσει πως «μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το συναίσθημα για να πάρεις ενέργεια».
Η ταινία θα γίνει έπειτα από τη συγκατάθεση της οικογένειας του Πόλι, η οποία μετά τον θάνατό του κατάλαβε ποιος ήταν. «Η μητέρα του είχε αποδεχτεί αυτόν τον τρόπο ζωής του, αλλά κανείς από τους γονείς δεν συνειδητοποίησε ποτέ ότι ο γιος τους ήταν κάτι σαν ροκ σταρ», λέει ο φίλος του Σούτε. «Για αυτούς, ήταν ένα τρελό, κακομαθημένο παιδί. Οταν είδαν την αγάπη που όλοι είχαν γι’ αυτόν, ένιωσαν ότι θα έπρεπε να είχαν περάσει περισσότερο χρόνο μαζί του – για να καταλάβουν τι προσπαθούσε να κάνει», σημείωσε ο ίδιος. Κι όλα αυτά, χωρίς κανείς ποτέ να αναγκάσει τον Πόλι να φορέσει αυτή τη στολή που μοιάζει με ιπτάμενο σκίουρο, κανείς δεν τον εκβίασε να πάρει τα βουνά, να πηδάει από δυσθεώρητα ύψη και να περνά μέσα από τρύπες βράχων.
Αυτή η ταινία, η «Βase», θα παίζεται στις σκοτεινές αίθουσες της Βρετανίας από τις 27 Οκτωβρίου και θα διατίθεται στο iTunes από τις 6 Νοεμβρίου. Ποτέ δεν θα μάθουμε πώς θα αντιδρούσε ο Αλεξάντερ εάν έβλεπε μέσω αυτής τα ιπτάμενα κατορθώματά του.
Αλλά έτσι κι αλλιώς, οι αετοί έχουν άλλη αντίληψη…