Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 15% των παιδιών έχουν ζητήσει από τους γονείς τους να πίνουν λιγότερο, ενώ 12χρονα θεωρούν ότι οι ενήλικες πίνουν για «να λύσουν τα προβλήματά τους» | David W Cerny / Reuters
Επικαιρότητα

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με το αλκοόλ μπροστά στα παιδιά

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών -και όχι μόνο- αποτελούν τα ευρήματα έρευνας για τις συνήθειες των γονέων όσον αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Protagon Team

Σε ποσοστό τουλάχιστον 30% οι γονείς παραδέχονται ότι έχουν βρεθεί μεθυσμένοι ή «σε ελαφρά ευθυμία» λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, μπροστά στα παιδιά τους. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα σχετικής έρευνας στη Βρετανία, ανοίγοντας τον φάκελο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η εικόνα των μεθυσμένων γονέων στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Institute of Alcohol Studies (IAS), μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει οικογενειακές εντάσεις ή να προκαλέσει άγχος, αίσθημα ντροπής, ακόμα και προβλήματα ύπνου στα παιδιά.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 15% των παιδιών έχουν ζητήσει από τους γονείς τους να πίνουν λιγότερο, ενώ 12χρονα θεωρούν ότι οι ενήλικες πίνουν για «να λύσουν τα προβλήματά τους».

Υπό το φως των νέων αυτών συμπερασμάτων, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση να ενισχυθούν-αυστηροποιηθούν οι επίσημες προειδοποιήσεις για το πόσο «εντάξει» είναι να πίνει κανείς και πότε, ειδικά μέσα στην οικογένεια.

«Όλοι οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, ωστόσο η έρευνα αυτή αναδεικνύει ένα ανησυχητικό κενό στις γνώσεις τους», σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΑS Κάθριν Μπράουν. «Γονείς που πίνουν ένα ποτηράκι ή δύο κρασί το απόγευμα, πρέπει να κατανοήσουν πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά τους και τα βήματα που πρέπει να κάνουν ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις».

Πέρα όμως από την αρνητική επίδραση στην ανάπτυξή τους, η εικόνα του γονέα που πίνει, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές συνήθειες των παιδιών, όσο πλησιάζουν την εφηβεία, αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ.