O Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στην έδρα του IMF στην Ουάσιγκτον | Twitter/PrimeministerGr
Επικαιρότητα

Ο «ευτυχής» κ. Τσίπρας στο Ταμείο με τη Λαγκάρντ

Από εκεί που ο Πρωθυπουργός κατηγορούσε το ΔΝΤ για όλα τα δεινά της χώρας -και της Ευρώπης- τώρα βρέθηκε ως συνομιλητής της «Σιδηράς Κυρίας» στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον. Σε τι συμφώνησαν και γιατί δήλωσε «ευτυχής»
Protagon Team

Δεν έχουν περάσει παρά επτά μήνες από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Ρώμη έλεγε ότι η Ευρώπη «έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ». Και ήταν μόλις πριν από δέκα μήνες, Δεκέμβριος 2016, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε τον Πόουλ Τόμσεν «ανόητο τεχνοκράτη». Αλλά είναι μήνες μέσα στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε δραματικά – και πάλι. Ψήφισε νέες προκαταβολικές περικοπές συντάξεων, μισθών και αφορολόγητου που ζητούσε το Ταμείο, έκλεισε όπως έκλεισε τη β’ αξιολόγηση, άρχισε να πουλάει φιλοεπενδυτικό προφίλ και τώρα ο κ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να διαβαίνει το κατώφλι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις κοινές του δηλώσεις με την κυρία Λαγκάρντ, μετά το ραντεβού που είχαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον, τόνισε μάλιστα χαρούμενος  ότι «μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση».

Το ραντεβού της ελληνικής πλευράς με την ηγεσία του Ταμείου, διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα, και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης προκύπτει η κοινή αποδοχή ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», καθώς επίσης και η συμφωνία όλων για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος λέγοντας ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι συμφώνησαν με την κυρία Λαγκάρντ πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ’ αξιολόγηση. Υποστήριξε δε για μια ακόμη φορά ότι για τις καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις δεν έφταιγε η κυβέρνησή του αλλά «οι διαφωνίες των Θεσμών».

«Ολοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι στις «σημαντικές συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο».

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκεσε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που διήρκεσε η συνάντηση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τετ-α-τετ συζήτησαν τα όσα ειπώθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των αντιπροσωπειών.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ υπήρξε συμφωνία στην έγκαιρη και σύντομη ολοκλήρωση της, καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο». Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, συζητήθηκε και η ανάγκη για τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Υπήρξε θετική αναφορά -όπως επιβεβαίωσε και η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου- για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Επισημάνθηκε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του ΔΝΤ στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κυρίας Λαγκάρντ, Ντέιβιντ Λίπτον, και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής, Χιου Μπρέντεκαμπ.

Λαγκάρντ: «Μπράβο για μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις, φορολογικό»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, τόνισε ότι με μεγάλη της χαρά καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του στα κεντρικά του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι είχαν μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στον Πρωθυπουργό «για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων», όπως χαρακτήρισε τη ριζική μείωση των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου  καθώς και την βαριά φορολόγηση ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας», για να τονίσει ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι ο Πρωθυπουργός και η ίδια έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις»

Μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI), ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας τον δρόμο που έχει διανύσει η χώρα σημείωσε ότι έχει παρουσιαστεί μια τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και για τις προσπάθειες της να μπει σε μια νέα εποχή, με μόνιμη ανάπτυξη.

Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης, τόνισε.

Στην αρχή της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ακόμη ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021.