Η πρώην υπουργός, η οποία αυτό τον καιρό προωθεί το νέο βιβλίο της | REUTERS/Rebecca Naden
Επικαιρότητα

Η Χίλαρι Κλίντον θεωρεί το Wikileaks «παραμάγαζο» της Μόσχας

Σε μια προσωπική αντιπαράθεση εναντίον της που κρατά εδώ και χρόνια -από το 2010- αποδίδει η πρώην υπουργός Εξωτερικών τις στοχευμένες διαρροές από το Wiklileaks του Τζούλιαν Ασαάνζ
Protagon Team

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ είναι όργανο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και λειτουργεί υπέρ ενός δικτάτορα, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον σε μία από τις πλέον άμεσες επιθέσεις της κατά του Wikileaks στο οποίο έχει αποδώσει μέρος της ήττας της στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη σε αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης, το Wikileaks και η Ρωσία εργάστηκαν από κοινού για να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από την υπόθεση με τη διαβόητη ηχογράφηση στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε πώς αρπάζει τις γυναίκες από τα γεννητικά όργανα.

«Ο Ασανζ», πρόσθεσε, «έχει γίνει ένα είδος μηδενιστή οπορτουνιστή που ενεργεί με τις εντολές ενός δικτάτορα», είπε  αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να καταλήξει λέγοντας ότι το Wikileaks «είναι στην πράξη μια θυγατρική της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας».

«Αν είναι μάρτυρας της ελευθερίας του λόγου, γιατί δεν δημοσιεύει όλα όσα προέρχονται από τη Ρωσία;», ήταν το ρητορικό ερώτημα της πρώην υπουργού.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της ηχογράφησης τον περασμένο Οκτώβριο, το Wikileaks έφερε στο φως 2.000 email από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επικεφαλής της καμπάνιας  της Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

«Ηταν μια πολύ έξυπνη, πολύ διαβολική απάντηση» στην ηχογράφηση του Τραμπ από την πλευρά του Wikileaks, είπε η Κλίντον που δήλωσε ότι δεν αμφιβάλει ότι «υπήρχε κάποια επικοινωνία –αν όχι συντονισμός- στο να έλθουν στη δημοσιότητα σε απάντηση της κασέτας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία «ότι με αντιπαθεί προσωπικά», εξήγησε ακόμη η Κλίντον.

Η απάντηση του Ασάνζ ήλθε από το Twitter: η πρώην υπουργός Εξωτερικών «λέει συνεχώς ψέματα» έγραψε.

Οπως πρόσθεσε ο Ασάνζ, που επί πέντε και πλέον έτη παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, «κάτι δεν πάει καλά με την Κλίντον, δεν είναι μόνο τα συνεχή της ψέματα, ότι ρίχνει συνεχώς απειλητικές ματιές, έχει έναν κρύο τρόμο που σπάνια βλέπεις».

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

Η αρχή έγινε το 2010 όταν η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών και είδε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαρρέουν μέσω του Wikileaks.

Επόμενη φάση, η προεκλογική εκστρατεία  το 2016 με τη μαζική διαρροή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από το Δημοκρατικό Κόμμα και πάλι μέσω του Wikileaks. Από τους Δημοκρατικούς είχε θεωρηθεί ότι ο Ασάναζ ήταν αυτός που κατηύθυνε μια επιχείρηση αποδόμησης της Κλίντον με τελικό στόχο την ήττα στις εκλογές.

Η έκταση της ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές αποτελεί σημείο διερεύνησης από το Κογκρέσο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα με διάφορους τρόπους επιχείρησε –αν όχι επηρεάσει το αποτέλεσμα- τουλάχιστον να επέμβει υπέρ του Τραμπ, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις.