Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ | REUTERS/ Yuri Gripas
Επικαιρότητα

Ντράγκι για έξοδο στις αγορές: Πρόσβαση μεν, μεταρρυθμίσεις δε…

«Βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές μπορεί να δείχνουν εμπιστοσύνη, μεσοπρόθεσμα όμως πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με την αξιολόγηση και να συνεχιστεί το πρόγραμμα» τόνισε για την Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Protagon Team

Η Ελλάδα έχει μεν πρόσβαση στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά για να τη διατηρήσει πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Η Ελλάδα έχει όντως πρόσβαση στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά υπό πιο ευρεία έννοια η πρόσβαση στις αγορές μεσοπρόθεσμα θα είναι διατηρήσιμη μόνον εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με την αξιολόγηση και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που είναι υπό συζήτηση αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης», δήλωσε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

«Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να είναι μεγάλη και να είναι ήρεμοι για διάφορους λόγους, αλλά μεσοπρόθεσμα αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οσον αφορά το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ ο επικεφαλής της σχολίασε: «Πρέπει να αναμένεται ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο σημερινό επίπεδο». Η δήλωση έγινε έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον το βράδυ του Σαββάτου.

To μηνιαίο πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί έως τουλάχιστον το τέλος Δεκεμβρίου και πιθανόν και πέραν αυτού.

Ο λόγος για την συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τον οποίο ο κ. Ντράγκι βλέπει να κινείται τον επόμενο χρόνο στο 1,2% και το 2019 στο 1,5%, «ποσοστά τα οποία απέχουν σαφώς από τον στόχο του 2%», όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.