Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε το απόγευμα στη Σητεία, την οποία προτίμησε από τη Βουλή | Facebook/FofiGennimata
Επικαιρότητα

Πώς η Φώφη βρέθηκε ξαφνικά απολογούμενη

Η απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή, η επαμφοτερίζουσα στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το νομοσχέδιο νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και τα εγκωμιαστικά σχόλια Ρουσόπουλου την έφεραν ξαφνικά σε θέση άμυνας. Τι απάντησε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης
Protagon Team

Δεν ήταν μια καλή ημέρα για τη Φώφη Γεννηματά, μολονότι βρέθηκε στην φιλόξενη Κρήτη.

Πρώτα αυτή ακριβώς η απουσία της από τη Βουλή -λόγω της περιοδείας της στη Μεγαλόνησο-, κατά την ψήφιση ενός συμβολικού νομοσχεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτού για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου· συμπτωματικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και όταν ψηφιζόταν ένα άλλο «ενοχλητικό» για την Εκκλησία νομοσχέδιο, αυτό του Συμφώνου Συμβίωσης.

Επειτα το αμήχανο σκορποχώρι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου· αποφάσισαν πρωί-πρωί να ψηφίσουν «παρών» στο επίμαχο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος όμως το υπερψήφισε, ο Γιώργος Καμίνης παρενέβη από τις Βρυξέλλες ζητώντας «η δημοκρατική παράταξη να είναι ενωμένη και να ψηφίσει με βάση τις κοινές μας αξίες». Ποιες κοινές αξίες; Ο Σταύρος Θεοδωράκης τους έκραξε από το βήμα της Βουλής που δεν ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και σαν να μην έφταναν αυτά ήρθαν και τα κολακευτικά σχόλια του Θόδωρου Ρουσόπουλου προς το πρόσωπό της· πάει πολύ να σε εξυμνεί ξαφνικά η ενσάρκωση του νεότερου καραμανλισμού, απέναντι στον οποίο το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά ορίζει την ύπαρξή της.

Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε ξαφνικά στη γωνία. Οχι χωρίς να φέρει ευθύνη. Το γεγονός ότι απουσίαζε από την ψηφοφορία, όπως και τη βραδιά που ψηφιζόταν το Σύμφωνο Συμβίωσης, μπορεί είναι συμπτωματικό -τότε είχε δηλώσει άρρωστη, τώρα ήταν στην Κρήτη-, αλλά σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ισχύει στη ζωή, θα ισχύει και στην πολιτική. Η κυρία Γεννηματά ενεγράφη στους απόντες αρχηγούς πλάι στον «Βραζιλιάνο» Πάνο Καμμένο, κάτι διόλου κολακευτικό.

Χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στην κυρία Γεννηματά, ούτε συγκεκριμένα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε την επιφυλακτική-αρνητική στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, λέγοντας ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να κάνουν πίσω και να γίνουν «αυτό που πάντα απεχθανόμαστε» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δηλαδή «πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

«Οταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον και αυτό που λέει η συνείδησή μας. Ας κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας, ας νομοθετήσουμε. Χωρίς φόβο. Χωρίς να κρυβόμαστε. Και χωρίς το βλέμμα στην κάλπη», ανέφερε με νόημα για να προσθέσει ότι «η νέα προοδευτική παράταξη που δημιουργείται αυτές τις ημέρες δεn θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στα δικαιώματα».

Με τη «ναι μεν, αλλά» απόφασή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη της κυρίας Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, αφού ο κ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε) άφησε το πεδίο της προοδευτικότητας ελεύθερο στον κ. Θεοδωράκη και βεβαίως στον κ. Καμίνη, ο οποίος παρότι εξωκοινοβουλευτικός, είχε σπεύσει με την παρέμβασή του να θέσει τη Χαριλάου Τρικούπη προ τετελεσμένων στη Βουλή. Ηταν τέτοια η πίεση προς την κυρία Γεννηματά που από την Κρήτη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι επιλογή μου και απόφασή μου, να πράξω ότι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή. Ψυχραιμία και μέτρο. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης».

Αυτή η πίεση φάνηκε να φέρνει την κυρία Γεννηματά και σε διστακτική θέση απέναντι στο ζήτημα του διαλόγου με τους συνυποψηφίους της για την Κεντροαριστερά, τον κ. Θεοδωράκη και τον κ. Καμίνη μεταξύ των άλλων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε περισσότερες από δύο τηλεμαχίες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αποφάσισε η Επιτροπή Αλιβιζάτου. Μέλη της Επιτροπής ανέλαβαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων πολιτικού διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, όμως η κυρία Γεννηματά είπε ότι θα αρκεστεί στα δύο debates. Από τη Χαριλάου Τρικούπη διεμήνυσαν ότι ο διάλογος μεταξύ όλων των υποψήφιων θα γίνει στα δύο debates που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου «με την σύμφωνη γνώμη όλων», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά. Η ίδια η κυρία Γεννηματά είπε ότι «αυτή είναι σε γενικές γραμμές και η διεθνής πρακτική και αυτή θα ακολουθήσω περιφρουρώντας παράλληλα και την σοβαρότητα της διαδικασίας από κινδύνους εσωστρέφειας».

Από εσωστρέφεια πάντως, άλλο τίποτα. Ενα άρθρο του κ. Ρουσόπουλου πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή και τακτικού αρθρογράφου στην «Ελευθερία του Τύπου» στο οποίο αναδείκνυε τις αρετές της κυρίας Γεννηματά εν όψει των εκλογών για την Κεντροαριστερά σχολιάστηκε πολύ στα social media. Δεν είναι και λίγο η προσωποποίηση της περιόδου 2004-2009 να γράφει ότι «η Φώφη θα αναμετρηθεί με όλους τους άλλους και όσοι την υποτιμούν μάλλον θα εκπλαγούν για μία ακόμη φορά». 

Και σε αυτό χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, για να σχολιάσει: «Οσοι νομίζουν ότι βλάπτουν την Φώφη Γεννηματά, αναπαράγοντας δηλώσεις και άρθρα δημοσιογράφων, πλανώνται πλάνην οικτρά. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βλάπτουν την παράταξη. Ας αφήσουν πια τις παλαιοκομματικές πρακτικές. Κατά τα άλλα, αν μας είχαν ρωτήσει, θα τους είχαμε πει ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την αρχαϊκή ρήση “φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”», γιατί άλλο οι φίλοι και άλλο οι “καλοθελητές”».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σημείωσε σχετικά:

«Σε πρωινή μου δήλωση (Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017) είχα τονίσει ότι στη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη η δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη και να ψηφίσει με βάση τις κοινές μας αξίες. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα.

»Κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα. Η ενότητα, εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο. Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ισα ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμή μας, δεν κρυβόμαστε όπως η ΝΔ ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα.

»Και, φυσικά, δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες», σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης στη δήλωσή του.