Μια τρόπον τινά ιστορική στιγμή. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράφει στη σημαία της ΕΕ που δόθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | ΕPA/JULIEN WARNAND
Επικαιρότητα

Η αφιέρωση του Τσακαλώτου στον Σόιμπλε

Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έγραψαν το αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους προς τον Γερμανό επάνω σε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το τελευταίο του Eurogroup είχε περισσότερο χαρακτήρα χάπενινγκ - αλλά και ένα τελευταίο «όχι» από την πλευρά του
Protagon Team

Ενα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το πρόσωπό του. Μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις υπογραφές-αποχαιρετισμούς όλων των παριστάμενων συναδέλφων του στο Eurogroup. Το «αντίο» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην τελευταία του φορά σε συνεδρίαση της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών, είχε κάτι περισσότερο από χάπενινγκ.

Καμία διάθεση για θρίλερ· άλλωστε ακόμα η Ελλάδα έχει βγει εκτός ατζέντας για την ώρα. Και ακόμα και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, για τον οποίο κάποτε το Βερολίνο, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ήταν η πηγή του Κακού και των δεινών της χώρας μας, έσπευσε να γράψει στη σημαία της ΕΕ ένα μήνυμα για τον γερμανό ομόλογό του. Δύσκολο να το περίμενε κανείς κάτι τέτοιο. Είτε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αποχαιρετούσε με ένα γλυκό μήνυμα τον Σόιμπλε, είτε ότι ο Σόιμπλε θα έφευγε πριν από τον Τσακαλώτο…

Ο Σόιμπλε με το 100ευρω που φέρει το πρόσωπό του

Ο Σόιμπλε μέτρησε το υπ’ αριθμόν 113 και τελευταίο Eurogroup της θητείας του ως γερμανός υπουργός Οικονομικών. Και ήταν δίχως άλλο το πρόσωπο της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο. Ολοι θέλησαν να του σφίξουν το χέρι. Ασφαλώς και ο κ. Τσακαλώτος που έγραψε στη σημαία: «Nothing will be quite the same again» («τίποτε δεν θα είναι ακριβώς πια το ίδιο»).

Το ότι αυτή η συνεδρίαση του Eurogroup θα ήταν αφιερωμένη στον Σόιμπλε, το είχε προεξοφλήσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην αίθουσα στο Λουξεμβούργο.

«Θα αφιερώσουμε κάποιο χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ πολύ δύσκολων ετών που ήταν υπουργός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έπαιξε σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο Ολλανδός, προσθέτοντας πως ο Γερμανός «είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup», ενώ ακολουθεί ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς Ντε Γκίντος και μετά ο ίδιος. «Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Και προσωπικά σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι».

Μια εικόνα από το μέλλον; Προς το παρόν είναι απλώς ένα συμβολικό δώρο προς τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση του Β. Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθάρισε ακόμη, προσερχόμενος ο Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Ο ολλανδός αξιωματούχος, σημείωσε μάλιστα ότι θα ενημερώσει το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία και τις επιπτώσεις που αυτός θα έχει στη δική του προεδρία.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως «έχουμε μια στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Οπως ξέρετε, και μεμονωμένες εκλογές, σε μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018».

Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Τσακαλώτος συζητούν πριν από την έναρξη του Eurogroup της Δευτέρας (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/European Union)

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την τρίτη αξιολόγηση επεσήμανε ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα σήμερα και η εργασία για αυτό είναι εν εξελίξει». «Ημουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Αλλά και όπως ξέρετε υπάρχουν συζητήσεις με τις ομάδες της τρόικας, που συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε.

Το τελευταίο «όχι» του Σόιμπλε

Πάντως στο τελευταίο του Eurogroup ο Σόιμπλε επιφύλαξε μια τελευταία άρνηση: είπε «όχι» στις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για έναν κεντρικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και για έναν υπουργό Οικονομικών των χωρών του ευρώ. Αντιθέτως, σε έγγραφο εργασίας που παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση και το οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung, ο Σόιμπλε πρότεινε την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την σταδιακή αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών.

Ντάισελμπλουμ, Σέλινγκ, Ντε Γκίντος και Πάντοαν όλοι πάνω από τον Σόιμπλε. Τώρα ο Ισπανός που σφίγγει το χέρι του Γερμανού θα είναι ο πιο «παλιός» στο Eurogroup (REUTERS/Eric Vidal)

Οπως ανέφερε η εφημερίδα του Μονάχου σε δημοσίευμα στον ιστότοπό της το βράδυ της Δευτέρας, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε» και «ο ESM να αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεχίζει το δημοσίευμα, θέλει να δώσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ισχυρό ρόλο στον έλεγχο των κινδύνων των χωρών. Ως τώρα αρμόδια για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο Σόιμπλε «εδώ και καιρό θεωρεί ότι η Κομισιόν είναι πολύ χαλαρή λόγω του ότι είναι πολύ επιεικής με κράτη που είναι υπερχρεωμένα». Για αυτό θέλει να επεκτείνει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του ESM. «Ο ESM είναι το σωστό εργαλείο, διότι για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται ότι μια αλλαγή των Συνθηκών θα είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια κράτη να γίνουν δημοψηφίσματα – με άγνωστη έκβαση.

Σε όρους προσώπων, γιατί έχει και αυτό τη σημασία του, ο Σόιμπλε θέλει να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Κλάους Ρέγκλινγκ και να αφαιρέσει ισχύ από τον Πιερ Μοσκοβισί.