Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχε ως ομιλήτρια στο διεθνές συνέδριο «Thessaloniki Summit» 2017, το οποίο πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στην ενότητα που αφορούσε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας.
Η κυρία Διαμαντοπούλου αφού παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τους δείκτες και τα χαρακτηριστικά του οικονομικού περιβάλλοντος στην χώρα και ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα. Παρέθεσε μια σειρά αναπτυξιακών προτάσεων, τόσο μακροπρόθεσμες, όσο και βραχυπρόθεσμες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην δυνατότητα για άμεση προσέλκυση ξένων φοιτητών στα πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας με υλοποίηση σημαντικού αριθμού μεταπτυχιακών στην αγγλική γλώσσα και την χρηματοδότηση του και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όρους.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ πρόβαλε συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων:
- Καθεστώς ειδικών διευκολύνσεων για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (όπως γίνεται στο Ισραήλ).
- Ένα σύνολο διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες και περιφέρειες που έχουν επιτυχείς συνεργασίες μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά: Με ΗΠΑ για ανάπτυξη των venture capital για τη χρηματοδότηση start up επιχειρήσεων κυρίως στο χώρο της πληροφορικής και του περιβάλλοντος. Με τη Δανία για ανάπτυξη clusters που συνδέουν έρευνα, αγροτικό τομέα και βιομηχανία τροφίμων. Με τη Γερμανία για κοινές επιχειρήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Σύνδεση παραδοσιακών τομέων, όπως των γεωργικών προϊόντων διατροφής, της δασοκομίας, του τουρισμού και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με καινοτομία μέσω πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Πρότεινε ακόμα στους περιφερειάρχες της Β. Ελλάδας να παρουσιάσουν στην Επιτροπή Περιφερειών τον παρακάτω πίνακα συγκριτικών στοιχείων, τονίζοντας πως «η δημοσιοποίηση της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για μια περιοχή σαν την Βόρεια Ελλάδα που γειτονεύει με χώρες, εμφανώς ελκυστικότερες σε επενδύσεις, είναι ο ορισμός του οικονομικού ανορθολογισμού, υπογεγραμμένος και από τους θεσμούς».