Eίναι ευρέως γνωστό πως η σωστή διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα καλής υγείας. Πώς μπορεί όμως η διατροφή να εξελιχθεί σε σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, αλλά και γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας. Γιατί πέρα από την άμεση επίδραση της διατροφής στην υγεία μας, το τι τρώμε συνδέεται άμεσα και με το πόσο ζούμε.
Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίον συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός και οι μοριακοί μηχανισμοί που συνδέουν τη διατροφή με την υγεία και τη μακροζωία παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Η μελέτη FastBio –από τις λέξεις Fasting (νηστεία) και Biology (Βιολογία)– με συντονίστρια τη δρα Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια Γ΄ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατανόηση αυτών των μοριακών μηχανισμών, καθώς και στην εύρεση τρόπων με τους οποίους, στο κοντινό μέλλον, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη διατροφή ως θεραπευτικό μέσο.
Η ελληνική ερευνητική πρόταση που ξεχώρισε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council), θα επικεντρωθεί στην καταγραφή διαφορών, σε μοριακό επίπεδο, μεταξύ ατόμων που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (νηστεύοντες) και ατόμων που ακολουθούν τη διατροφή του γενικού πληθυσμού (μη νηστεύοντες).
Συγκεκριμένα, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα συλλέξουν πληροφορίες από α) άτομα που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας επί τουλάχιστον 10 συναπτά έτη (αποχή από κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα για περίπου 180-200 ημέρες τον χρόνο δηλαδή στις εξής νηστείες: Σαρακοστή, Αποστόλων, Δεκαπενταύγουστου, Χριστουγέννων, Τετάρτες, Παρασκευές) και β) άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα του γενικού πληθυσμού, δηλαδή δεν έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (π.χ. νηστεία, χορτοφαγία, αποφυγή γλουτένης κ.α.).
Στόχος, η περιγραφή και κατανόηση των βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό καθώς και των μοριακών μηχανισμών που ελέγχονται ή επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε, με απώτερο στόχο τη χρήση της διατροφής ως θεραπευτικό μέσο.
Στη μελέτη FastBio θα συμμετάσχουν συνολικά 400 άτομα με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα και κατά προτίμηση κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες θα προσέλθουν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης περιοχή Πυλαίας, δύο φορές μέσα σε ένα έτος: 30 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 2017 (περίοδος μη νηστείας), και μέσα με τέλη Μαρτίου 2018 (περίοδος νηστείας).
Οι επιμέρους πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν από τους ερευνητές, θα ενσωματωθούν σε ένα γενικότερο μοντέλο το οποίο θα περιγράφει το πώς οι διατροφικές συνήθειες αποτυπώνονται σε κυτταρικό επίπεδο και ποια βιολογικά μονοπάτια ενεργοποιούνται ή αποσιωπώνται.
Σε ερευνητικό επίπεδο, τέλος, η ανάλυση των μοριακών δεικτών θα ολοκληρωθεί σε πέντε έτη και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε έγκυρα, διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στη μελέτη;
Στη μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν υγιείς γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18 – 75 ετών, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα που μιλούν ελληνικά και είναι σε θέση να δώσουν οι ίδιοι συγκατάθεση συμμετοχής. Επιπλέον, στη μελέτη μπορεί να λάβει μέρος μόνο ένα άτομο ανά οικογένεια/νοικοκυριό και επίσης αποκλείονται άτομα με σχέση συγγένειας (π.χ. ξαδέρφια).
Οι συμμετέχοντες θα είναι 200 άτομα που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (180-200 ημέρες τον χρόνο) για τουλάχιστον 10 έτη, και 200 άτομα που δεν έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (π.χ. νηστεία, χορτοφαγία, αποφυγή γλουτένης, λακτόζης κτλ.) και ακολουθούν διατροφή παρόμοια με αυτή του γενικού πληθυσμού. Στην ομάδα αυτή εντάσσονται και τα άτομα που νηστεύουν μόνο κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δύο διατροφικές ομάδες (νηστεύοντες και μη νηστεύοντες) είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιογενείς (π.χ. ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών στην κάθε ομάδα).