Το έχει ξανακάνει. Η πρώτη φορά ήταν σε αγώνα της Παναχαϊκής, την εποχή που υπήρξε ιδιοκτήτης της. Εφτυσε δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πελοπόνησος» (τον Χρήστο Βεργανελάκη) – όχι, βεβαίως, για να μην τον ματιάσει. Τη δεύτερη, θύμα του ήταν ο προπονητής της αντίπαλης ομάδας (Πέτρος Δημητρίου). Αδιάψευστος μάρτυρας, και στις δύο περιπτώσεις, ο τηλεοπτικός φακός. Στο «AEL FC ARENA», το Σάββατο, το κακό τρίτωσε. Οπότε, κανένας δεν μπορεί να το αποδώσει στην «κακιά στιγμή». Πρόκειται για μία αισχρή συνήθεια, για μία συμπεριφορά που δεν συνιστά, ούτε ιδιοκτήτη ΠΑΕ, ούτε -πολύ περισσότερο- επιστήμονα άνθρωπο.
Κλαυσίγελος. Από τη μία, είναι η έσχατη κατάντια ενός Πρωταθλήματος, να έχει τέτοιους διοικητικούς ηγέτες: να καβγαδίζουν δημοσίως, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, σαν τους τελευταίους αλήτες. Από την άλλη, είχε την πλάκα του. Περιτριγυρισμένος από έναν σωρό κόσμο κοντά στον πάγκο της Λάρισας, ο Κούγιας εκτοξεύει το σάλιο του στο πρόσωπο του Ελ Καντουρί -που εκείνη τη στιγμή δεν τσακωνόταν μαζί του, αλλά με έναν μορφονιό δίπλα του- κι έπειτα τραβιέται πίσω, με τη βεβαιότητα πως κάποιος απ’ όλους θα τον γλιτώσει από τον μαινόμενο μαροκινό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Οπως κι έγινε. Εάν δεν ήταν προμελετημένη η πράξη του, ασφαλώς ήταν η αποφυγή των άμεσων συνεπειών της. Οι οποίες, αν ο παίκτης τον έπιανε στα χέρια του, θα ήταν βαρύτατες. Αρα, ούτε το «εν βρασμώ ψυχικής ορμής» δεν μπορεί να επικαλεστεί ο κύριος συνήγορος, για να δικαιολογήσει την απρέπειά του.
Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του για το περιστατικό, το μεσημέρι της Κυριακής, ανάμεσα σε μία συρραφή ιστοριών εντελώς άσχετων με τον «φόνο», ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε πως ο Ελ Καντουρί έβριζε διαρκώς τις μάνες του προπονητή, του γιατρού και των αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών της Λάρισας – στο τέλος, και τη δική του. Πολύ πιθανό. Κανείς δεν λέει ότι ο Κούγιας διάλεξε τον Μαροκινό τυχαία, απ’ όλη την αποστολή του ΠΑΟΚ, για να τον κάνει… γραμματόσημο. Και πάλι, όμως: η αντίδρασή του προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή του πολύ πιο βάναυσα απ’ όσο το έκανε ο Ελ Καντουρί. Ενας 27χρονος ποδοσφαιριστής που βρίζει, δεν δικαιολογεί έναν 66χρονο νομικό που φτύνει κατάμουτρα.
Παραγοντική καριέρα από το 1983
Εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Αλέξης Κούγιας είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κοντά στους Βαρδινογιάννηδες και τους Γιαννακόπουλους, τον Κόκκαλη και τον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη και τον Ιβάν Σαββίδη. Χωρίς να έχει κάνει τίποτα για το οποίο δικαιούται να περηφανεύεται, από το 1983 που εγκαινίασε την παραγοντική του καριέρα, βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Χάρη στις επεισοδιακές τηλεοπτικές του παρεμβάσεις, τις συνήθως άσφαιρες καταγγελίες και «αποκαλύψεις» του, τις δηλώσεις του που -απαραιτήτως- πρέπει κάποιον να θίγουν, και τη μοναδική του ικανότητα να μπλέκει σε καβγάδες. Το πραγματικό χόμπι του part-time διοικητή ομάδων δεν είναι η μπάλα, αλλά οι κόντρες γύρω απ’ αυτήν. Με ή χωρίς φάπες, κλωτσιές και φτυσίματα. Με «φίλους» ή με «εχθρούς» που, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να πηδήσουν από τη μία λίστα στην άλλη. Είναι στη φύση του, να χαλάει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους κι έπειτα να τις ξαναφτιάχνει.
Στις 3/12/2015 (www.gazzetta.gr) ο Κούγιας έκανε λόγο για «Καμόρα» στη Football League και χαρακτήριζε τον Ηρακλή Νύκταρη (ιδιοκτήτη του Α.Ο. Χανίων), από τον οποίο είπε πως δέχθηκε επίθεση, «επικίνδυνο». Ελεγε, επί λέξει: «Ολη η Κρήτη γνωρίζει πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο Νύκταρης, αν κάποιος τολμήσει να τον απειλήσει. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς ντροπή, που έχει καταδικαστεί για διπλή ανθρωποκτονία. Αρκεί να ρωτήσουν στα Χανιά πόσο επικίνδυνο κακοποιό στοιχείο είναι». Ούτε δύο μήνες αργότερα, στις 17/1/2016, η ιστοσελίδα www.contra.gr δημοσίευσε φωτογραφίες των δύο ανδρών, που διασκέδαζαν μαζί σε νυκτερινό κέντρο του Βόλου.
Αλλά, για τον Κούγια, καμία «κωλοτούμπα» δεν είναι ντροπή. Το 2011 ήταν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας για τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αργότερα, στις δικές του -φοβερές- καταγγελίες στηρίχθηκε η περιβόητη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης». Το 2015, όμως, ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, αναίρεσε κάθε προηγούμενη κατάθεσή του, παραδεχόμενος ότι είχε παρασυρθεί από το προσωπικό μίσος που τον διακατείχε για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο είχε υποδείξει ως υπεύθυνο για «τη χούντα του ελληνικού ποδοσφαίρου» (13/11/2012, www.skai.gr).
Sui generis με πολλά πρόσωπα
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν υπάρχει άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα και δεν γνωρίζει τον Κούγια. Αν γκουγκλάρεις το όνομά του, μόνον οι πέντε πρώτες επιλογές -«κούγιας ύψος», «κούγιας ζώδιο», «κούγιας καταγωγή», «κούγιας περιουσία», «κούγιας βατίδου»- δίνουν πάνω από 600.000 αποτελέσματα αναζήτησης. Ενα σύντομο σερφάρισμα προσφέρει μία πλήρη ξενάγηση στον παράξενο κόσμο αυτού του sui generis ανθρώπου με τα πολλά πρόσωπα, που ποτέ δεν «δένεται» με κάποιον για πολύ καιρό, αλλά και δεν τον εχθρεύεται για πάντα. Η στάση του απέναντι στα πράγματα είναι… κινητή εορτή.
Το ίδιο ασταθείς είναι και οι σχέσεις του με τις ομάδες στις οποίες, κατά καιρούς, εμπλέκεται. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Αιγάλεω, της Κορίνθου, του Αρη Πετρούπολης, της Βέροιας, του ΠΑΣ Γιάννινα, της Λαμίας, της Παναχαϊκής και της ΑΕΚ (δύο φορές, το 1997 και το 2004), και έχει χρηματίσει εκπρόσωπος του Ηρακλή στην ΕΠΑΕ. Για έναν περίεργο λόγο, καμία από αυτές δεν θα τον ήθελε πίσω. Αλλά, τι τον νοιάζει; Τώρα είναι… ΑΕΛάρα – για πάντα. «Φέρνω τα εκλογικά μου δικαιώματα στη Λάρισα», είχε δηλώσει πέρυσι. Ευτυχώς που δεν το έκανε. Διότι, εάν δεν φύγει ο ίδιος (όπως λέει τις μονές μέρες ότι θα κάνει και το διαψεύδει τις ζυγές), είναι έτοιμοι να… τον φύγουν οι Λαρισαίοι. Τι ομάδα είναι στην πραγματικότητα; Παναθηναϊκός, φανατικά.
Κορυφαίος προπονητοφάγος
Τον εκρηκτικό του χαρακτήρα τον έχουν δοκιμάσει και δεκάδες προπονητές που είχαν την κακή τύχη να βρεθούν στον δρόμο του. Τον φουκαρά τον Τζάκι Ματάισεν τον απέλυσε, προ ημερών, 11 ημέρες αφότου τον είχε προσλάβει. Ο Βέλγος ήταν ο έκτος κόουτς που κάθισε στον πάγκο των «βυσσινί» από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Κούγιας ανέλαβε την ΠΑΕ. Ο Ηλίας Φυντάνης, που καθοδήγησε την ομάδα στον σαββατιάτικο αγώνα της με τον ΠΑΟΚ, ήταν ο έβδομος. Στην ουσία, ο όγδοος, καθώς ο Σάκης Τσιώλης δούλεψε δύο φορές για τον κορυφαίο έλληνα προπονητοφάγο, ο οποίος από τη σεζόν 2015-2016 μέχρι σήμερα αλλάζει τεχνικό ηγέτη κάθε 11 ματς, κατά μέσον όρο. Στο σύνολο, σε όλη του την καριέρα, ο Κούγιας έχει απολύσει 38 προπονητές, ζωή να ‘χει.
Πολλοί τον βρίσκουν διασκεδαστικό. Τα βιντεάκια με τα κατορθώματά του -όπως η «σφαλιάρα» που έριξε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στον τερματοφύλακά του (Ντεγκρά), επειδή δεν είχε καλή απόδοση- γίνονται viral. Πράγματι, ο κ. Κούγιας έχει μεγάλη πλάκα. Αρκεί να μην είσαι ο Ντεγκρά. Αρκεί να έχεις συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το Πρωτάθλημά σου είναι μία ατελείωτη φαρσοκωμωδία.