Την πολιτική του πλατφόρμα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και της χώρας και την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει, περιέγραψε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κενροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real FM.
«Δίνω αγώνα για να έρθει μια αλλαγή γενιάς, αλλαγή νοοτροπίας, να βρούμε έναν τρόπο να ξαναγοητεύσουμε τους πολίτες με ένα σύγχρονο πρόγραμμα» και «θα δώσω αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους κι εκτιμώ ότι θα στεφθεί με επιτυχία, διότι η κοινωνία ψάχνει κάτι διαφορετικό, ψάχνει κάτι που θα της επιλύει τα προβλήματα κι όχι να κάνει απλώς διαχείριση των προβλημάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.
«’Οχι’ σε διαδικασία-σκελετό»
Ερωτηθείς τα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει την επάρκεια για να λύσει τα προβλήματα τις επόμενες ημέρες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτό το θέμα που θα κρίνει το εγχείρημα μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς:
«Πρέπει η διαδικασία να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν μαζικά, αλλά και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Προφανέστατα δεν πρέπει να αλλάξει η ημερομηνία, το θέμα, όμως, είναι να υπάρχει τεχνική επάρκεια. Έγινε μια πρόταση να βρεθούμε όλοι μαζί οι υποψήφιοι. Εγώ δεν είμαι αρνητικός, όμως και οι υποψήφιοι καλό είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία», υποστήριξε για να συμπληρώσει: «Το θέμα είναι μέσα από ένα σοβαρό δημόσιο διάλογο να τοποθετηθεί η Κεντροαριστερά στα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Εάν δεν υπάρχει πολιτική τοποθέτηση και πολιτικός διάλογος και δεσμεύσεις των υποψηφίων, εκτιμώ πως θα είναι ένας σκελετός – διαδικασία, χωρίς σάρκα».
Απαντώντας για το τι είδους παράταξη θα προκύψει μετά τις εκλογές, ανέφερε ότι ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις μεταξύ των υποψηφίων, αλλά όπως έγινε στην Ιταλία με το Δημοκρατικό Κόμμα, θα μπορεί να συγκροτηθεί ένας ενιαίος φορέας: «Δεν μπορείς να έχεις έναν πολυκομματικό φορέα Βαβέλ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε εξάλλου ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ ενώ τόνισε ότι πρέπει η Κεντροαριστερά να ξεκινήσει άμεσα γιατί «δεν πάμε να ηγηθούμε ενός πολιτιστικού συλλόγου. «Το στοίχημα», τόνισε, «είναι πριν από τις επόμενες εκλογές να υπάρχει μια άλλη επιλογή. Τώρα έχουμε τον κ. Μητσοτάκη που είναι ο φερετζές της ΝΔ που έφερε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας με τον κ. Καραμανλή το 2009, κι από την άλλη τον κ. Τσίπρα ο οποίος λέει τερατώδη ψέματα, τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά».
Οι προτάσεις
Στη συνέντευξή του ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς αναφέρθηκε σε σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. «Στόχος της Κεντροαριστεράς είναι να φτιάξει ένα κράτος μακριά από την κομματικοκρατία κι έχοντας την αντίληψη της αξιοκρατίας», τόνισε και παρουσίασε ορισμένες από τις προτάσεις του.
Ανάμεσά τους, η δέσμευση ότι όλες οι θέσεις των δημοσίων οργανισμών – που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κάποτε κατακτούσαν -και συνεχίζουν και σήμερα να κατακτούν αποτυγχόντες βουλευτές με ανεπάρκεια»- θα στελεχωθούν μέσω ΑΣΕΠ, με κλειστή 4ετία. Έτσι, σημείωσε, όποιος και να κυβερνά, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι αμετακίνητοι για να έχουμε συνέχεια και στρατηγική στο κράτος μας.
Μία ακόμη πρόταση του κ. Ανδρουλάκη είναι οι δικαστές να μην μπορούν να εισέρχονται στην πολιτική για πέντε χρόνια, ή και λίγο περισσότερο, μετά τη συνταξιοδότησή τους, «ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα όπως της κυρίας Θάνου ή του κ. Αθανασίου». Με τον τρόπο αυτό, εκτίμησε, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στεγανοποίηση των θεσμών», γιατί όπως υπογραμμίσε εξαιτίας της απουσίας ισχυρών θεσμών χρεοκόπησε η χώρα.
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση στους κ. Τσίπρα και Καμμένο, αναγνωρίζοντας ότι ήταν μεν λάθος η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ ωστόσο, «τότε δεν ήταν περίοδος ομαλότητας».
«Ξέρετε πολύ καλά πώς προέκυψε εκείνη η κυβέρνηση. Δεν προέκυψε μέσω εκλογών, δεν ήταν μια λαϊκή επιλογή. Οπότε μη συγκρίνουμε τα ασύγκριτα. Μη συγκρίνουμε ότι σε δυο εκλογικές διαδικασίες κι ένα δημοψήφισμα ο αριστερός σε εισαγωγικά κ. Τσίπρας επέλεξε να σφιχταγκαλιάζεται με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Πήγε στη ΔΕΘ και κατανάλωσε πέντε λεπτά από τη ζωή του θέλοντας να μας πείσει τη συμβατότητα της επιλογής για συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, με το επιχείρημα ότι ο Καμμένος είναι πιο αριστερός από τον Βορίδη γιατί δεν κρατούσε τσεκούρι. Αυτά δυστυχώς πρέπει να τα βλέπει ο κόσμος της αριστεράς και να δείχνει αντανακλαστικά», παρατήρησε και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η στρατηγική επιλογή της Αριστεράς να είναι η συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά και να μην μιλάει κανείς από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;»