Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την επίσκεψή του στην Αθήνα | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

«Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το Μνημόνιο» ξεκαθαρίζει ο Ντάισελμπλουμ

Προσγειώνει την κυβέρνηση Τσίπρα λίγο προτού... προσγειωθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup. Το αφήγημα περί «clean exit» το καλοκαιρι του 2018, διαψεύδεται...
Protagon Team

Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα και του Μαξίμου περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 διαψεύδει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει μάλιστα και της άφιξής του στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είναι ο πρώτος, είχαν προηγηθεί ο Βάλντις Ντομπρόφσκις της Κομισιόν και ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group, που είχαν προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει επί χρόνια υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών της.

Ετσι και ο Ντάισελμπλουμ. Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στη Μαρία Βασιλείου ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» εξήγησε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε παράλληλα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Οπως σημειώνουν τα «Νέα», οι δηλώσεις του Ολλανδού δείχνουν ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Μαξίμου ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή (clean exit), κάτι που φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο ο Ντάισελμπλουμ θα συναντήσει στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπως και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και βεβαίως τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ερώτηση εξάλλου τι θα απαντούσε στον κ. Τσίπρα αν θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Ντάισελμπλουμ καταφεύγει στη γνωστή απάντηση όλων των Ευρωπαίων, στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016: «Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει», ήταν η απάντηση του προέδρου του Eurogroup.