Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Γιώργου Καμίνη στη Μεσσηνία η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη | Facebook/GiorgosKaminis
Επικαιρότητα

Καμίνης: «Το δίλημμα δεν είναι Δεξιά ή Αριστερά, αλλά πρόοδος ή συντήρηση»

Με μήνυμα υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θέσεις υπέρ της κληρονομιάς που άφησε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα και κριτική κατά τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρεμιέρα της περιοδείας του δημάρχου Αθηναίων από τη Μεσσηνία
Protagon Team

«Πάμε να ανασυγκροτήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που έρχεται από την εποχή του Βενιζέλου. Ανασυγκρότηση που θα φέρει μια μεγάλη ανατροπή στο παρόν πολιτικό τοπίο». Αυτό τόνισε ο υποψήφιος αρχηγός για τον υπό σύσταση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου στο παλιό Δημαρχείο της Καλαμάτας, απ’ όπου ξεκίνησε την πανελλήνια περιοδεία του εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

«Η δημοκρατική αυτή παράταξη είναι η πιο γόνιμη μήτρα των μεγάλων αλλαγών της χώρας», προσέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων ο οποίος δεσμεύτηκε ότι «οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, θα παραμείνω να υπηρετήσω την παράταξη που πάμε να δημιουργήσουμε».

Οσον αφορά στην εκκρεμότητα με την ηλεκτρονική, εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ο κ. Καμίνης είπε: «Η δημοκρατική παράταξη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χάσει μία μεγάλη, μία ιστορική ευκαιρία να φέρει τόσο στη φυσική κάλπη, όσο και στην ηλεκτρονική, όχι χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες» τόνισε και εξήγησε ότι οι πολίτες που θα συμμετάσχουν με την ψήφο τους στις εκλογές, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν τους «συνιδρυτές» της νέας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. «Οι νέοι πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Μέσα από το Διαδίκτυο επικοινωνούν και πολιτικοποιούνται. Εχουμε χάσει το τρένο της επικοινωνίας με τη νεότερη γενιά. Βλέπω τη συμμετοχή νέων στο Διαδίκτυο που έχουν μεγαλύτερη πολιτική ωριμότητα από τους μεγάλους», τόνισε.

Εξήγησε άλλωστε ότι «το δίλημμα δεν θα οριοθετηθεί στο Δεξιά – Αριστερά, αλλά στο πρόοδος ή συντήρηση. Και είμαστε με την πρόοδο».

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης μίλησε για την κληρονομιά και τη μεταρρυθμιστική παράδοση της δημοκρατικής παράταξης. «Με όλα τα λάθη και τις παρεκκλίσεις, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές στη χώρα έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Καμίνης, για να συμπληρώσει ότι το εγχείρημα για τη δημιουργία του νέου φορέα «είναι τεράστιο και πρέπει να το υπερασπιστούμε. Να πείσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν».

Επεσήμανε δε ότι το ζητούμενο είναι «το πώς θα δημιουργήσουμε μια παράταξη ενωμένη και μεγάλη» – και παρατήρησε πως αυτό «το έχει ανάγκη η χώρα, το πολιτικό σύστημα εμφανίζει ένα μεγάλο κενό, επιτελούμε και ένα εθνικό καθήκον».

Κατά τα άλλα, όπως περιέγραψε η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «η προσοχή μου είναι εστιασμένη στις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση».

Σχολιάζοντας την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσικές, επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι το πώς θα εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες, δηλώνοντας υπέρμαχος των ίσων ευκαιριών και της κοινής αφετηρίας για τους ανθρώπους.

Με αφορμή τις αντιγραφές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διαχώρισε και πάλι τη θέση του από τον πρόεδρο της ΝΔ, παρατηρώντας ότι το πιο σημαντικό είναι «πώς θα κάνουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και πάλι αξιόπιστο. Δεν έχω προκατάληψη να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά να υπάρχει αξιολόγηση και πιστοποίηση στα δημόσια. Το βάρος να δοθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η κρίση έχει χτυπήσει τα λαϊκά στρώματα και αυτά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων με σεβασμό στο περιβάλλον, αναφέροντας ως παράδειγμα την Costa Navarino, που είχε ευεργετικές επιδράσεις στη Μεσσηνία.

Τέλος, με αφορμή τη θητεία του στο Δήμο Αθηναίων που βρήκε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ και σήμερα ανακοινώνει πλεόνασμα 27 εκατ. ευρώ, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως «η χώρα έχει τεράστια περιθώρια να κάνουμε οικονομία και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, με ανάπτυξη με θέσεις εργασίας, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».