Στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του Κέντρου επανέρχεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επιμένοντας στην ανάγκη η ψηφοφορία να είναι ηλεκτρονική. Παράλληλα τονίζει ότι ο νέος φορέας ξεκινά χωρίς να κουβαλά δεσμεύσεις.
Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» επισημαίνει ότι για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία για τον νέο φορέα «έπρεπε να υπάρξει μια συμφωνία των αρχηγών των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Και αυτή τη συμφωνία κάναμε. Τολμήσαμε και βάλαμε τις κολόνες του εγχειρήματος και από εκεί και πέρα προστέθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Οι κολόνες όμως δεν αλλάζουν», επισημαίνει για τις συνθήκες μέσα στις οποίες άρχισε το νέο εγχείρημα.
Τονίζει ότι για τον νέο φορέα «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις ούτε καν για το όνομα».
Αν κερδίσει ο ίδιος, μπορεί να τον ονομάσει «Αχελώο», ενώ αν κερδίσει η Φώφη Γεννηματά μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα «Δυνατός Ηλιος».
Και προσθέτει: «Αν κερδίσει ο Γιώργος [Καμίνης], να το πει “Ωραία Αθήνα”. Αν κερδίσει ο Νίκος [Ανδρουλάκης], “Νέο ΠΑΣΟΚ”. Αν κερδίσει ο Γιάννης [Μανιάτης], “Μεγάλος Μωριάς”. Αστειεύομαι βέβαια, αλλά θέλω να σας δείξω ότι όλα είναι ανοιχτά. Πάμε για έναν εντελώς νέο φορέα, χωρίς καμία δέσμευση ούτε καν για το όνομα».
Πέρα από το όνομα επισημαίνει ότι «τις εβδομάδες που απομένουν οι υποψήφιοι θα υποχρεωθούμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό ζητάει ο κόσμος. Εγώ ήδη παρουσίασα τις προτεραιότητες του νέου προοδευτικού κινήματος στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γκάζι την περασμένη Κυριακή. Το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Δεν κάνουμε καλλιστεία. Η πολιτική αντιπαράθεση θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο».
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία σημειώνει ότι «η συμφωνία μας είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Από εκεί και πέρα, βέβαια, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να πάνε στην κάλπη και με δύο ευρώ να ψηφίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Κάλπες θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά σημεία στο εξωτερικό».
Εμείς, συνεχίζει, «έχουμε πειστεί δηλαδή από τους ειδικούς ότι διασφαλίζονται και το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ηλεκτρονικής ψήφου».
Για την ημερομηνία του δεύτερου γύρου, στις 12 Νοεμβρίου, επανέρχεται σε αυτό που είχε γράψει στο Facebook ότι συμπίπτει με τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. «Νομίζω ότι είναι αστείο να πούμε ότι την ημέρα όπου οι μισοί τρέχουμε και οι άλλοι μισοί παρακολουθούμε αυτούς που τρέχουνε, εμείς θα έχουμε εκλογές. Το έχω θέσει, χωρίς θόρυβο, εξαρχής στον κ. Αλιβιζάτο, περιμέναμε και τους άλλους υποψηφίους να μιλήσουν, αλλά αφού κανείς δεν θέλει να συγκρουστεί με μια άστοχη απόφαση, αποφάσισα να το θέσω στην προχθεσινή συνάντηση της επιτροπής που διοργανώνει τις εκλογές. Περιμένω όλους τους υποψήφιους αρχηγούς να πάρουν θέση. Αν θέλουμε τους νέους και τους δρομείς, δεν μπορούμε εκείνη την ημέρα να κάνουμε και εκλογές».
Σε ό,τι αφορά την δική του υποψηφιότητα επισημαίνει ότι «κατεβαίνω για να αμφισβητήσω την εξουσία του κ. Τσίπρα. Και μετά από τρία χρόνια ταχύρρυθμα σκληρά μαθήματα πολιτικής ξέρω πώς να το κάνω».
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν στον νέο φορέα μετά τις εκλογές για τον αρχηγό όλοι οι υποψήφιοι, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι «μετά τις εκλογές πρέπει να περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη. Και υπάρχει τρόπος. Σεβασμός στις αξίες -του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΚΙΔΗΣΟ, των Κινήσεων Πολιτών, των Μεταρρυθμιστών, των Οικολόγων, του Ποταμιού-, αλλά όχι μια συνομοσπονδία ηγετών. Ζωηρό, σύγχρονο κόμμα με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και δυνατό τιμόνι».
Τονίζει ακόμη ότι «ένα νέο προοδευτικό κίνημα με σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντροαριστερούς, κεντρώους, οικολόγους θα πρωταγωνιστήσει, δεν θα είναι κομπάρσος να ψάχνει ένα πλευρό να στηριχθεί».