Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία διαφωνούν εντελώς. Στα ντιμπέιτ παίζουν με τους αριθμούς: θα είναι πέντε, θα είναι δύο και γιατί να μην είναι τρία και πάει λέγοντας. Τουλάχιστον συμφώνησαν για τις κάλπες που θα στηθούν.
Είναι σαφές ότι οι διεργασίες για τον υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς αποδείχτηκαν πολύ πιο δύσκολες και ψυχοφθόρες απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι εμπνευστές του σχεδίου. Οι απαισιόδοξοι λένε ότι αυτές οι διαφωνίες είναι προάγγελος κακών για την επόμενη ημέρα, οι αισιόδοξοι επιμένουν ότι πρόκειται απλώς για τους πόνους του τοκετού για κάτι αληθινά μεγάλο όπως είναι η αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Ετσι, εν μέσω διαφωνιών και συμβιβασμών οι εκπρόσωποι κομματικών σχηματισμών και υποψηφίων αρχηγών κατάφεραν να συμφωνήσουν με τα μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου σε κάποια σημεία, που όπως παρατηρουν «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ της Μυρτώς Λαλιούτη, θα επηρεάσουν καθοριστικά τόσο το μέγεθος του εκλογικού σώματος όσο και τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας.
Συμφωνήθηκε λοιπόν ο αριθμός των καλπών και των εκλογικών τμημάτων: Αποφασίστηκε το στήσιμο 700 περίπου καλπών και 1.000 εκλογικών κέντρων.
Οσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμφωνήθηκε η online διασύνδεση των καλπών, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα διπλοψηφίας. Με την ηλεκτρονική διασύνδεση, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να προσέλθει σε οποιοδήποτε τμήμα θέλει – όχι απαραίτητα στην περιοχή που ψηφίζει στις εθνικές εκλογές – και να ψηφίζει έχοντας ταυτοποιηθεί από την εφορευτική επιτροπή. Εφόσον υπάρξει δεύτερη Κυριακή, και πάλι θα μπορεί να προσέλθει σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που είχε ψηφίσει χωρίς πρόβλημα.
Κομβικό και ενδεικτικό του οικουμενικού χαρακτήρα που λαμβάνει το εγχείρημα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάκης Αναστόπουλος παρουσίασε μια λεπτομερή περιγραφή των καλπών που μπορούν να στηθούν σε κάθε χώρα: έκανε λόγο για 13 κάλπες στη Γερμανία και 4 στην Αυστραλία και τον Καναδά.
Τι θα συμβεί με τα ντιμπέιτ;
Το θέμα των τηλεμαχιών μεταξύ των υποψηφίων είναι ένα ακόμη δύσκολο ζήτημα. Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν ζητήσει τα ντιμπέιτ να είναι πέντε, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά δηλαδή, τα κατεβάζει σε δύο. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει να είναι τρία που μάλλον θα είναι η συμβιβαστική λύση.