Ο ένας μετά τον άλλον, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θεωρούν την Ελλάδα ως το βασικό αντιπαράδειγμα: όλες οι άλλες χώρες πρέπει να αποφύγουν να γίνουν σαν κι εμάς!
Ασφαλώς, πρώτος απ’ όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωζώνη ότι δεν πρέπει να το κάνουν πριν τα δημοσιονομικά τους και η οικονομία τους να είναι σε υγιή βάση γιατί σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτά της Ελλάδας που χρειάστηκε στήριξη.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης με πιο στενή ολοκλήρωση που θα βασίζεται σε μια διευρυμένη Ευρωζώνη συνάδει σε αδρές γραμμές με το όραμα της Γερμανίας για την ΕΕ.
Τόνισε ότι ο Γιούνκερ είχε συζητήσει με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την ΕΕ μετά το 2019 βάσει του οποίου ακόμα περισσότερα κράτη θα ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Το σχέδιο του Γιούνκερ προβλέπει τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την εκτέλεση προϋπολογισμών-κλειδιών για να προσφέρεται βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Είναι καλό το ότι ασκεί πίεση (για να διευρυνθεί η Ευρωζώνη), αλλά οι προϋποθέσεις (για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση) πρέπει να εκπληρώνονται», σημείωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Στην πραγματικότητα είναι κανόνας της Συνθήκης της Λισσαβώνας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις πριν γίνουν μέλη της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.