Υπάρχουν κι αλλού κοινβουλευτικές διαδικασίες-εξπρές, δεν είναι τελικά μόνο ελληνικό «προνόμιο». Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Δευτέρα, με ψήφιση κατ’ άρθρο το σχέδιο νόμου για τη διακοπή των πολιτικών, οικονομικών και νομικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που επιτρέπει στο από κάθε άποψη ιστορικό νομοσχέδιο του Brexit να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τη συζήτηση και την ψήφισή του στο σύνολο…
Επειτα από μια διαδικασία συζήτησης που κράτησε μόλις οκτώ ώρες, τα μέλη του σώματος τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου νόμου με 326 ψήφους υπέρ έναντι 290 κατά.
Οι Εργατικοί αντιτασσόταν στο νομοσχέδιο, αλλά δεν έπεισαν τους φιλοευρωπαίους στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να ταχθούν υπέρ της θέσης τους και να το καταψηφίσουν.
Πρακτικά πρόκειται για το νομοσχέδιο που υλοποιεί το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ, το οποίο είναι σημαντικό, αλλά όχι το μοναδικό βήμα για την πλήρη αποχώρηση από την Ενωση.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης για το σύνολο του νομοσχεδίου. Tα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν επίσης σε ψηφοφορία (318-310) το χρονοδιάγραμμα που όρισε η κυβέρνηση για αυτό το τελευταίο στάδιο, το οποίο όμως θα είναι και πάλι εξαιρετικά σύντομο, μόλις οκτώ ημέρες. Πολλοί κοινοβουλευτικοί -ακόμα και από τους κόλπους των Τόρις- διαμαρτυρήθηκαν διότι αυτό το διάστημα δεν αρκεί για να εξεταστεί προσεκτικά το σχέδιο νόμου για ένα τόσο σημαντικό κείμενο που θα ορίσει τη μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αλλά η Τερέζα Μέι δεν ασχολείται με τέτοιες ανησυχίες. Η πρωθυπουργός χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημειώνοντας ότι η απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων σημαίνει πως πλέον «μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με στέρεες βάσεις». Μίλησε για την «ιστορική απόφαση» του κοινοβουλίου «να ταχθεί υπέρ της βούλησης του βρετανικού λαού και να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που φέρνει βεβαιότητα και σαφήνεια στη διαδικασία της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παρά το ότι το Λονδίνο προχωρά στα βήματα που πρέπει να κάνει για την αποχώρηση από την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με αργά βήματα, χωρίς σημαντική πρόοδο. Οι προθεσμίες είναι και από αυτήν τη πλευρά εξαιρετικά στενές, με το ενδεχόμενο ενός «αυτόματου Brexit» χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες τον Μάρτιο του 2019 να είναι πλέον πιθανό.