Ρεπόρτερ ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητά τους εν μέσω του τυφώνα Ιρμα | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Δημοσιογράφοι στα άκρα – ρεπορτάζ στην καρδιά του τυφώνα Iρμα

Αψήφησαν τις έως και θανάσιμες καιρικές συνθήκες με στόχο την ενημέρωση. Αλλά κάποιοι λένε ότι είναι μία άτυπη μύηση για όλους τους ρεπόρτερ και μετεωρολόγους της τηλεόρασης το να έρθουν αντιμέτωποι, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, με τα στοιχεία της φύσης
Protagon Team

Να εγκαταλείψουν έγκαιρα τα σπίτια τους ή να παραμείνουν κλεισμένοι μέσα σ’ αυτά, προέτρεψαν οι Αρχές της Φλόριντα εκατομμύρια ανθρώπους ενόψει της επέλασης του τυφώνα Ίρμα. Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι πολίτες της αποκαλούμενης «Πολιτείας της Λιακάδας» εισάκουσαν τις εκκλήσεις και τις οδηγίες των υπεύθυνων πολιτικής προστασίας. Αλλά μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων όχι μόνον δεν αναζήτησαν ένα ασφαλές καταφύγιο αλλά επιδίωξαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, να βρεθούν μέσα στη δίνη του τυφώνα-τέρας.

Για τους δεκάδες δημοσιογράφους ο λόγος, αμερικανικών αλλά και διεθνών Μέσων που αψήφησαν τις ακρότατες, έως και θανάσιμες, καιρικές συνθήκες με στόχο την αρτιότερη ενημέρωση του αμερικανικού και παγκόσμιου τηλεοπτικού κοινού. Ο Guardian αναφέρει πως αποτελεί μια άτυπη τελετή μύησης για όλους τους ρεπόρτερ και τους μετεωρολόγους της τηλεόρασης το να έρθουν αντιμέτωποι, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας, με τα στοιχεία της φύσης. Παρά τους ισχυρούς ανέμους, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές, παρά τις ακραίες χιονοπτώσεις και τα μουσκεμένα ή παγωμένα μικρόφωνα, οι ρεπόρτερ προσπαθούν, και συχνά με όλες τους τις δυνάμεις, να σταθούν στο ύψος τους και να μεταφέρουν σε απευθείας μετάδοση την είδηση.

Ο Μπιλ Γουίαρ του CNN

Ο Μπιλ Γουίαρ του CNN εμφανίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter να αντιστέκεται με τεράστια δυσκολία σε ανέμους που τον σφυροκοπούν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 220 χλμ/ώρα.

Η εμπειρία του, σίγουρα δεν είναι μοναδική αλλά ο τυφώνας Ίρμα έδωσε σε κάποιους θαρραλέους την ευκαιρία να φτάσουν στα άκρα, όπως ο Μάικ Σάιντελ,  μετεωρολόγος του Weather Channel, ο οποίος αυτές τις ημέρες δείχνει πραγματικά υπερβάλλοντα ζήλο.

Αλλά τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάστηκαν με ιδιαίτερη επιφύλαξη (έως και αρνητικά) από τους χρήστες, με πολλούς να αναφέρονται σε «περιττές» και «επικίνδυνες» τακτικές. «Μην με παρεξηγήσετε, η δουλειά που κάνετε είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά αυτό είναι σαν να παρακαλάτε να συμβεί το κακό», έγραψε ένας. «Ποιος είπε σ’ αυτούς τους ρεπόρτερ ότι θέλουμε να τους βλέπουμε να στέκονται μέσα στην καταιγίδα; Μπείτε μέσα», προέτρεψε ένας άλλος. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που επισήμαναν ότι οι ρεπόρτερ έκαναν ό,τι ακριβώς απέτρεπαν όλους όσοι τους παρακολουθούσαν να κάνουν. Ο Κρις Κουόμο, για παράδειγμα, δημοσιογράφος του CNN το αναγνώρισε, δηλώνοντας πως «το να στέκεται κανείς εν μέσω μιας καταιγίδας δεν είναι κάτι το έξυπνο», ειδικά όταν οι ρεπόρτερ που ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητά τους, πολλές φορές αδυνατούν να μεταδώσουν τις όποιες πληροφορίες έχουν καταφέρει να συλλέξουν.

Αλλά οι ίδιοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι η τηλεοπτική κάλυψη της επέλασης ενός τυφώνα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι σημαντική καθώς συμβάλλει στο να πειστεί ο κόσμος ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι πραγματικά ακραίες κι επικίνδυνες και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Νομίζω ότι είναι μια σωστή ερώτηση: Γιατί να υπάρχουν ρεπόρτερ που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ζητώντας από τους ανθρώπους να πράξουν ακριβώς το αντίθετο;», διερωτήθηκε σε συνέντευξή του από το Μαϊάμι ο Μαρκ Στράσμαν, ανταποκριτής του CBS News που καλύπτει τυφώνες για περισσότερα από 20 χρόνια. «Μέρος της απάντησης έγκειται στο ότι η τηλεόραση αφορά πρωτίστως την οπτική τεκμηρίωση» – απάντησε ο ίδιος – «επιδιώκεις να πείσεις τους ανθρώπους ότι αυτό που βλέπουν είναι πραγματικό και σημαντικό και τους αφορά. Και αν μπορούν να με δουν να στέκομαι εκεί έξω και ν’ ανεμοδέρνομαι, αυτό θα τους πείσει ότι δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο», υποστήριξε.