To φιλοεπενδυτικό του προφίλ θέλησε να ενισχύσει περαιτέρω ο Aλέξης Τσίπρας. Στο πλευρό του ο Εμανουέλ Μακρόν | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Νέο άνοιγμα Τσίπρα στους επενδυτές από το βήμα του «Σταύρος Νιάρχος»

«Όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, και απηύθυνε νέα πρόσκληση για επενδύσεις
Protagon Team

Σε προσωπική υπόθεση ανάγει το εγχείρημα της προσέλκυσης επενδυτών ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχύοντας περαιτέρω  κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το φιλοεπενδυτικό προφίλ που καλλιεργεί προσεκτικά τον τελευταίο καιρό (βλ. επισκέψεις -και ρητορική- σε «Παπαστράτος», Αpivita κτλ) .

Χαμογελαστοί οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους με έλληνες και γάλλους επιχειρηματίες / INTIMEnews

Στο πλαίσιο της συνάντησής των δύο ηγετών με έλληνες και γάλλους επιχειρηματίες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα  έχει πλέον γυρίσει σελίδα και απηύθυνε νέα πρόσκληση στους επενδυτές που διστάζουν ακόμα να ποντάρουν στην Ελλάδα. Για να γίνει πιο πειστικός ανακοίνωσε ότι τίθεται επικεφαλής ειδικής task force που θα εξετάζει «μία προς μία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε», τις επενδυτικές προτάσεις που θα έρθουν εφεξής.

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά τη μείωση της ανεργίας στο 21,2% επί των ημερών του, το εν λόγω ποσοστό παραμένει μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και στο σημείο αυτό ανέδειξε ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του brain drain, της φυγής δηλ, των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Αυτό, είπε, θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο πρόγραμμα και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος.

«Μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια της ομιλίας του απηύθυνε προς τους επενδυτές (που διστάζουν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα) δύο ερωτήματα: «Είμαι περίεργος να μάθω δύο πράγματα από εσάς: αν επενδύετε στην Ελλάδα ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Αν δεν επενδύετε στην Ελλάδα, ποιος είναι λόγος και είστε επιφυλακτικοί;»

O γάλλος πρόεδρος παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό την ώρα που απευθύνεται στους υπόψηφιους επενδυτές / INTIMEnews

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018 και υπό το πρίσμα αυτό ανακοίνωσε ότι θα είναι προσωπικά επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει «μία προς μία« τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όσο μπορεί, την προσπάθεια «να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση».

Παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ακούσει «τα θέλω» των γάλλων επιχειρηματιών / INTIMEnews

Στην αναφορά του εξάλλου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα γιατί, όπως σημείωσε, αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Αποδεικνύει επίσης, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.

Μακρόν: «Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ»

Μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας έστειλε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας: «Η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις ήταν εδώ. Βεβαίως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και η ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε πως στηρίζει αυτή τη γραμμή. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Θέλω πραγματικά η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε κατά τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά τον έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Μακρόν για να αφήσει και μία αιχμή προς τους ευρωπαίους εταίρους: «Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητήσει αλλού επενδύσεις, γιατί έλειπαν οι Ευρωπαίοι. Και αυτό δείχνει πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», παρατήρησε και κάλεσε τους εταίρους να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο γάλλος πρόεδρος άφησε σαφή αιχμή για τους άλλους ευρωπαίους εταίρους της χώρας όσον αφορά τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης / INTIMEnews

«Μπορώ να σας εγγυηθώ τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Γαλλίας σε κάθε τομέα είναι εδώ. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», ήταν το βασικό μήνυμα του γάλλου προέδρου κλείνοντας την ομιλία του.

Απευθυνόμενος τέλος, στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα», ενώ πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.