Αν ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι η έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα θα βοηθούσε το κυβερνητικό αφήγημα μιας Ευρώπης που αλλάζει, μάλλον πρέπει να αλλάξει γνώμη. Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε την Πέμπτη το «σκληρό» -«νεοφιλελεύθερο», όπως θα το χαρακτήριζαν οι του ΣΥΡΙΖΑ- πρόσωπό του, ανακοινώνοντας τις προτάσεις του για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα του: όπως προβλεπόταν το χαιρέτισαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και το απέρριψαν με τα βδελυγμίας τα συνδικάτα, καθώς στρέφεται κατά δικαιωμάτων των γάλλων εργαζομένων.
Ο Μακρόν δεν μετρά περισσότερους από τέσσερις μήνες στο Μέγαρο Ηλυσίων και αυτή, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της προεδρίας του. Την παρουσίαση των μέτρων δεν την έκανε βέβαια ο ίδιος, αλλά ο πρωθυπουργός του, ο Εντουάρ Φιλίπ. Η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, όμως, ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία του Μακρόν ο οποίος τώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά «θερμό» φθινόπωρο -και δεν εννοούμε τον καιρό που θα συναντήσει στην επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Συμπτωματικά, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να παίξει το χαρτί των Εργασιακών την ίδια περίοδο στη Βουλή και βεβαίως στη ΔΕΘ…
Εχοντας στο πλευρό του την γαλλίδα υπουργό Εργασίας Μιριέλ Περικό, ο Φιλίπ παρουσίασε ένα πλαίσιο αλλαγών πέντε σημείων και έκανε λόγο για «φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη μεταρρύθμιση», με στόχο τη μείωση της ανεργίας (στη Γαλλία παραδοσιακά πλήττει το 10% του πληθυσμού). «Είναι ανάγκη να ξανακερδίσουμε τα χαμένα χρόνια», είπε ο Φιλίπ σε μια σαφή μομφή προς τις κυβερνήσεις του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.
Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ακολουθούν το γνωστό «αντιεργατικό» μοτίβο που θα έκανε πολλούς από τους έλληνες υπουργούς που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Μακρόν στην Αθήνα να ανατριχιάσουν: πιο «φτηνές» τις απολύσεις, με μείωση των αποζημιώσεων για τους απολυμένους, δυνατότητα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους να διαπραγματεύονται απ’ ευθείας με το προσωπικό τους, παρακάμπτοντας τα συνδικάτα και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν μισθούς και ωράριο απασχόλησης ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι βέβαια μέτρα που οι εδώ υπουργοί έχουν προ καιρού αποδεχτεί στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου…
Ο πρόεδρος της γαλλικής συνομοσπονδίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν χαιρέτισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μιλώντας για μια «ιδιαίτερα πραγματιστική μεταρρύθμιση».
Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας CGT, Πιερ Μαρτινέ, δήλωσε ότι «όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» και κάλεσε τους εργαζομένους να κατέβουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Τη «βαθιά απογοήτευσή» του για τη «χαμένη ευκαιρία» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ισχυρότερης εργατικής συνομοσπονδίας στη Γαλλία, της CFDT. Αυτός ωστόσο δεν κάλεσε τους εργαζομένους σε διαδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Liberation την Παρασκευή που δείχνει έναν βιομήχανο να ευχαριστεί τον πρόεδρο. «Ενας νόμος στα μέτρα των αφεντικών» γράφει το σχετικό ρεπορτάζ.
Μια πρώτη δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων διαφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις, όμως η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του Μακρόν τις εγκρίνει.
Στην έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico, το 58% των Γάλλων δηλώνει αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.
Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%).
Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα «μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις». Για το 54% (έναντι 46%), θα «επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών». Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», το 36% (έναντι 64%) ότι θα «ενισχύσει την ανάπτυξη» και το 31% ότι θα συντείνει στη μείωση της ανεργίας.
Σύμφωνα πάντως με έρευνα της Odoxa-Dentsu την οποία παρουσίασε η Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα στην εργασία. Εξι στους δέκα εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει μέχρι τέλους και πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις».
Η είδηση είναι πραγματικά καλή για τον Μακρόν: η έρευνα Odoxa-Dentsu, η οποία έγινε σε δείγμα 995 ατόμων, μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου, δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι πλειοψηφικά θετικοί στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, το 52% εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.