Πρώτα θα καταργούσαν τις Πανελλήνιες. Μετά τις διπλασίασαν. Τώρα λένε ότι μπορεί και να μείνουν όλα ίδια! Τέτοια σύγχυση σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, είναι σπάνια, ενδεικτική όμως της απουσίας ξεκάθαρου σχεδίου από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.
Λίγες μόλις ημέρες μετά τις εξαγγελίες του Κώστα Γαβρόγλου για το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -με την καθιέρωση διπλών εξετάσεων, Ιανουάριο και Ιούνιο, που δήθεν θα αποφορτίζουν τους μαθητές-, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι υποψήφιοι δεν θα είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν στις πρώτες εξετάσεις!
Πιο συγκεκριμένα σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και απαντώντας στον ερώτημα για το αν η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτική, o κ. Γαβρόγλου είπε:
«Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά να με θυμηθείτε και καταλαβαίνετε πως το λέω αυτό, ότι παιδαγωγικά θα το αγκαλιάσουν όλοι».
Το πρόβλημα δημιουργείται εν τη γεννέσει του: αυτό που προτείνεται από την κυβέρνηση είναι ότι ο μαθητής της Γ’ Λυκείου θα κρατά τον βαθμό των εξετάσεων του Ιανουαρίου μόνο στην περίπτωση που είναι είναι ευνοϊκότερος από εκείνον των εξετάσεων του Ιουνίου, με τον οποίο τότε θα συμψηφίζεται για τον τελικό βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μαθητής θα μπορεί να δίνει τη λεγόμενη «λευκή κόλλα» -ουσιαστικά να μη συμμετέχει, ούτε να κοπιάζει- στις εξετάσεις του Ιανουαρίου και να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για την τελική εξέταση του Ιουνίου, όπως όμως ήδη γίνεται τώρα.
Με την παρέμβασή του στο ραδιόφωνο, ο κ. Γαβρόγλου, απλώς εκστόμισε αυτό που οι περισσότεροι σκέφτηκαν μετά τις ανακοινώσεις για τις δίδυμες εξετάσεις και τον τρόπο βαθμολόγησης, ότι ο μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να δίνει εξετάσεις μόνο τον Ιούνιο. Αρα επιστρέφουμε καθώς φαίνεται στο παλαιό μοντέλο με τη μία εξεταστική… Πανελλαδικές δηλαδή, χωρίς αλλαγή…