Ο Γιάννης Μανιάτης έγινε ο τέταρτος που διεκδικεί επίσημα την ηγεσία του ενιαίου φορέα του χώρου της Κεντροαριστεράς (ή του Κέντρου, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς). Είχαν προηγηθεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Αλλά φυσικά οι υποψήφιοι προβλέπεται να είναι περισσότεροι: αύριο, Παρασκευή, αναμένεται η σχετική αναγγελία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις του ευρωβουλευτή της Ελιάς Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ακόμα και του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού ή και του Γιάννη Τούντα των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία…
Ο κ. Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας, μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
«Ανακοινώνω σήμερα επίσημα την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του νέου φορέα της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο αγώνας μου για την ενότητα του προοδευτικού χώρου δεν ξεκινάει σήμερα. Ήμουν παρών στα δύσκολα χρόνια της παράταξης, όταν πολλοί κρύβονταν, ή εγκατέλειπαν το σκάφος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου.
«Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και αποτυχιών του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ήρθε η ώρα, όσοι μπορούμε, όσοι το αντέχουμε, να διαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό», διεμήνυσε ο βουλευτής Αργολίδας, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Oπως είπε, προσβλέπει στην υπέρβαση των σημερινών κομμάτων με σημαντική διεύρυνση και ανανέωση, απέναντι στον αριστερό και δεξιό συντηρητισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Τώρα, ήρθε η ώρα της νέας αλλαγής, η ώρα να μετεξελίξουμε την παράταξη, να υπερασπιστούμε την κοινωνία και την πατρίδα πολύ καλύτερα από τον ιδεοληπτικό, αποτυχημένο κ. Τσίπρα και τον άναυδο κ. Μητσοτάκη», τόνισε μεταξύ άλλων και μίλησε για «ένα Κίνημα, σημείο αναφοράς κι έκφρασης όλων των πολιτών, από το προοδευτικό Κέντρο, μέχρι την Κεντροαριστερά και τον κοινωνικό ακτιβισμό της Πολιτικής Οικολογίας».
- Διαβάστε: Εως και 10 υποψήφιοι!
Στη συνέντευξη Τύπου κάλεσε επίσης, όσους θέσουν υποψηφιότητα, να δεσμευτούν ότι θα μείνουν όλοι μαζί ενωμένοι και μετά τις εσωκομματικές εκλογές «για να επαναφέρουμε την Κεντροαριστερά στο προσκήνιο, ως παιδί της κοινωνίας, όχι του νεποτισμού, της αναξιοκρατίας, των κομματικών μηχανισμών, των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων», έτσι ώστε «κανένας προοδευτικός πολίτης να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα στον δημαγωγικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό της ΝΔ».
Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς δήλωσε εξάλλου πως εμπιστεύεται την επιτροπή Αλιβιζάτου και τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της διεξαγωγής ανοικτών συζητήσεων των υποψηφίων στις 13 Περιφέρειες. Σημείωσε τέλος, πως δεν είναι πρόβλημα οι πολλές υποψηφιότητες, αλλά η σύγκριση των όσων θα προτείνει ο καθένας και εκτίμησε πως η προοδευτική παράταξη μπορεί να είναι το βράδυ των επόμενων εκλογών, αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ανακοίνωση από τον κ. Μανιάτη έρχεται μία μέρα μετά την οριστικοποίηση των όρων συμμετοχής στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα. Οπως διέρρευσε από την επιτροπή Αλιβιζάτου οι κάλπες θα στηθούν στις 5 και 12 Νοεμβρίου, ενώ οι υποψηφιότητες πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο ως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η ανησυχία στην επιτροπή Αλιβιζάτου για τις πολλές υποψηφιότητες είναι έκδηλη και προκειμένου πια να περιορίσει τυχόν γραφικές περιπτώσεις, αποφασίστηκε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποχρεωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τουλάχιστον 1.000 υπογραφές υποστηρικτών τους από επτά διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και παράβολο 2.000 ευρώ.
Αυτό ωστόσο που δεν συμφωνήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στην εισήγησή του ο κ. Αλιβιζάτος επέμεινε για την ανάγκη να υπάρξει και αυτή η δυνατότητα τόσο για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό όσο και για εκείνους που δεν μπορούν να μεταβούν στις κάλπες. Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν προλαβαίνει και μπορεί η επιτροπή Αλιβιζάτου να εγγυηθεί τη διαφάνεια της αποστάσεως ψήφου -το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ κάποιοι το θυμούνται ακόμη.
Οι υποψήφιοι, θα κληθούν να δηλώσουν ότι αποδέχονται τους όρους που θα θέσει η επιτροπή και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.