Η εικόνα από τη Βαρκελώνη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 17ης Αυγούστου ήταν μια εικόνα ισπανικής ενότητας.
Λιγότερο από 24 ώρες από τη στιγμή που οι τρομοκράτες σκόρπιζαν τον τρόμο στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας το απόγευμα της Πέμπτης 17 Αυγούστου, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ο πρωθυπουργός Μαράνο Ραχόι και ο πρωθυπουργός της Καταλωνίας Καρλες Πουιτζεμόντ στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο τιμώντας τα θύματα.
Ωστόσο, η αυτόνομη επαρχία δεν εγκαταλείπει τον στόχο της για ανεξαρτησία και τα περιστατικά στη Βαρκελώνη αποδείχτηκαν μια προσωρινή και μόνο ανακωχή.
Οι Καταλανοί άδραξαν την ευκαιρία να θέσουν το αίτημά τους το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά της τρομοκρατίας στην οποία μετείχαν ο Φελίπε και ο Μαριάνο Ραχόι. Χιλιάδες καταλανικές σημαίες έκαναν την εμφάνισή τους στο συλλαλητήριο, ενώ ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός άκουσαν ηχηρές αποδοκιμασίες.
Υπήρξε και συνέχεια: Σε συνέντευξή του στην καταλανική διαδικτυακή εφημερίδα El Nacional, ο Πουιτζεμόντ τόνισε ότι το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά το ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο και η κυβέρνηση της Ισπανίας το έχουν κηρύξει παράνομο.
Τη Δευτέρα εξάλλου το κόμμα του Πουιτζεμόντ Junts pel Si και το αριστερό CUP που συγκυβερνούν στην Καταλωνία, κατέθεσαν στην τοπική Βουλή κοινή πρόταση νόμου για το θεσμικό καθεστώς της περιοχής σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι επιλέξουν το «Ναι». Ο σχετικός νόμος θα περάσει πριν από την 1η Οκτωβρίου, ανέφεραν ακόμη τα δύο κόμματα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και αυτός ο νόμος, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί, θα ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως τις καταγράφει το Reuters, δείχνουν μια κοινή γνώμη που είναι μεν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά είναι μοιρασμένη ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας με το 45,3% να είναι υπέρ και το 46,8% κατά της απόσχισης.
Παρά ταύτα, η Καταλωνία δεν έχει κλείσει εντελώς το παράθυρο του διαλόγου με την κεντρική κυβέρνηση, αν και περιμένει μια συγκεκριμένη πρόταση από τη Μαδρίτη – πρόταση που, όπως λέει, ως τώρα δεν έχει δει καθόλου.
Από την πλευρά της Μαδρίτης υπάρχει -και εκεί- κοινό μέτωπο, αλλά κατά των αιτημάτων της Καταλωνίας. Ο Μαριάνο Ραχόι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να σχηματίσουν «ενιαίο μέτωπο» απέναντι στην «πρόκληση του καταλανικού εθνικισμού».
Ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος είναι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση είχε επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ. Οι πολίτες της Καταλωνίας, πρόσθεσε, «δεν θα πάψουν να είναι πολίτες της ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολιτική απόφαση που θα πάρει η χώρα. Η ερώτηση προς την ΕΕ είναι “πώς θα το χειριστείτε αυτό;”».
Ωστόσο η ΕΕ έχει εντολή να συνομιλεί απευθείας με τα μέλη της, κάτι που όπως σημειώνει το Reuters, σημαίνει ότι κάθε συζήτηση για το καθεστώς της Καταλωνίας μπορεί να γίνει μόνο με την Μαδρίτη.