Αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και τα άλλη νησιά του Αιγαίου βλέπουν οι τοπικές αρχές που δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο επιπλέον βάρος που έχουν να επωμιστούν ενώ δείχνουν προς την πλευρά της Τουρκίας, σαν τον ρυθμιστή της «στρόφιγγας» του Προσφυγικού.
Σε δηλώσεις του στους Times του Λονδίνου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σημειώνει ότι η αύξηση μετά από 16 μήνες του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στο νησί είναι μια ένδειξη ότι η Τουρκία υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
«Οταν θέλει να σταματήσει τους πρόσφυγες, μπορεί να το κάνει και το πράττει» λέει στην εφημερίδα και προσθέτει ότι «αν έχει αποδειχτεί κάτι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και μετά την υπογραφή της συμφωνίας είναι ότι οι ροές ρυθμίζονται».
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μπορούν να δεχτούν πλέον και άλλες επιστροφές στο νησί: «Είμαστε κουρασμένοι. Δεν έχουμε χώρο και στην πράξη μας άφησαν μόνους να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Προσπαθώ να τα βγάλω πέρα με 5.000 μετανάστες στο νησί, διπλάσιους από αυτούς που συμφώνησα και από τη χωρητικότητα των κέντρων που έχουν στηθεί εδώ».
Τα στατιστικά δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά 730 άτομα, περίπου διπλάσια από την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτά ενώ οι δομές φιλοξενίας στα νησιά είναι πλήρης και η εξέταση των αιτημάτων για άσυλο συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και μεγάλο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων.
Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας προέβλεπε ότι η Αγκυρα θα ελάμβανε γύρω στα 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων που ζουν στο έδαφός της και προέρχονται κυρίως από τη Συρία.
Παράλληλα η Αγκυρα ζητά πλέον από τους Σύρους βίζα για να μπουν στη χώρα, ενώ έχει κατασκευάσει και φράχτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία. Την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά και κακομεταχείριση τούρκων στρατιωτών κατά Σύρων που επιχειρούν να περάσουν στην Τουρκία από συνοριακά περάματα.
Επιπλέον, νόμος που πέρασε τον Απρίλιο στην Τουρκία επιτρέπει την κατάσχεση των βαρκών των διακινητών – στην πράξη όμως δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι μόνο 800 εκατ. έχουν δοθεί στη χώρα του, οι Times σημειώνουν ότι έγγραφα της ΕΕ δείχνουν ότι έχει κατανεμηθεί σχεδόν όλο το ποσό.
Είχε μάλιστα συνδέσει ευθέως το Προσφυγικό με την παγωμένη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε προειδοποιήσει προς την ΕΕ ότι, αν επιμένει στο πάγωμα των διαδικασιών, «θα ανοίξουν τα σύνορα, να το έχετε αυτό στο μυαλό σας».
Τετραμερής για το Προσφυγικό στη Γαλλία
Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, λύσεις στη διαχείριση του Προσφυγικού, το βάρος του οποίου πέφτει πλέον στην κεντρική Μεσόγειο και την Ισπανία, αναζητούν στη συνάντησή τους σήμερα Δευτέρα στις Βερσαλλίες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι.
Τρεις αφρικανικές χώρες, η Λιβύη, το Τσαντ και ο Νίγηρας, είναι επίσης προσκεκλημένες στη σύνοδο, γράφει το Reuters. Ακόμη παρούσα θα είναι και η ΕΕ δια της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Ιταλία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ έχει πάρει μέτρα για τον περιορισμό της δράσης ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες από τα νερά της Μεσογείου. Παράλληλα, και η Ισπανία βλέπει να αυξάνονται οι αριθμοί των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην ΕΕ διαμέσου των δύο θυλάκων της στο Μαρόκο, της Μελίτα και της Θέουτα.
Κινήσεις για τη διαχείριση της ροής έχει κάνει ο πρόεδρος Μακρόν προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, όπως η Λιβύη με την ΕΕ. Πάντως, η πρότασή του για τη δημιουργία hot spot καταγραφής στη Λιβύη δεν έχει αποτιμηθεί θετικά.
Όπως και αν έχουν τα πράγματα, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές, την ώρα που και οι αφρικανικές χώρες δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις ιδέες από την ευρωπαϊκή πλευρά, όπως αυτή με τα hot spot.
Ζητούν αντιθέτως χρηματοδότηση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ασφαλίσουν καλύτερα τα σύνορά τους. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν με χρηματικά ποσά.