Στις σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης και στην χώρα μας είναι αφιερωμένο ένα εκτενές ρεπορτάζ του Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία έχει υποβάλει ήδη 400 αιτήσεις για πρόσφυγες που αναμένεται να σταλούν στην Ελλάδα, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν καταθέσεις επίσης η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.
Ο λόγος φυσικά για πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο και έχουν καταφέρει να φύγουν από την χώρα μας για την βόρεια Ευρώπη. Αυτή η απόφαση όμως τους στέλνει πίσω στην Ελλάδα όπου καταγράφηκαν πρώτη φορά ως πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή μάλιστα, αρκετοί πρόσφυγες που είναι «παγιδευμένοι» στην χώρα μας, ζητούν να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Ελενα Σμιθ επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πρώτες επιστροφές προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. «Θα ξεκινήσουν με έναν συμβολικό αριθμό ως ένδειξη φιλίας (προς τα ευρωπαϊκά κράτη). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί τόσους πολλούς (πρόσφυγες), έχει υποστεί τόσο μεγάλη πίεση, που το να δεχτεί κι άλλους θα ήταν παράλογο, ένα αστείο, εάν όχι τραγωδία», δηλώνει ο κ. Μουζάλας.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το σχόλιο της δημοσιογράφου ότι αυτή η κίνηση των κρατών της Ευρώπης λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Οπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ο έλληνας υπουργός δεν γνωρίζει ακόμα που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. «Δεν γνωρίζω ακόμη που θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε: «Ο,τι κι αν συμβεί, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα ανταποκριθούμε στα ευρωπαϊκά κριτήρια».
Το δημοσίευμα επισημαίνει μάλιστα ότι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται ότι οι επιστροφές των προσφύγων είναι μία διαδικασία που δεν τέθηκε υπό διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και μάλιστα επιδοτείται από τις Βρυξέλλες. Διευκρινίζει επίσης ότι η σχετική απόφαση δεν θα αφορά τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ευρώπη πριν από τον Μάρτιο του 2017.
«Η Ελλάδα ήταν το κέντρο της προσφυγικής κρίσης, όταν περίπου 1 εκατ. άνδρες γυναίκες και παιδιά έφτασαν στην χώρα μας με σκοπό να ταξιδέψουν κυρίως στην Γερμανία» αναφέρει το δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν κάθε εβδομάδα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία.
Φυσικά, οι συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στην χώρα μας δεν είναι και οι καλύτερες. Το δημοσίευμα μάλιστα της χαρακτηρίζει «άθλιες» υποστηρίζοντας ότι οι εξεγέρσεις και οι διαμαρτυρίες είναι πλέον καθημερινότητα για τις περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης. Το δημοσίευμα του Guardian μάλιστα υπενθυμίζει ότι το 2011, η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα είχε ανασταλεί αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε παρέμβει κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης αλλά και κακή μεταχείριση των προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές.
Κριτική σε Μέρκελ
Οι αρθρογράφοι του Guardian αναφέρουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι καθυστερεί την επανένωση των οικογενειών προσφύγων. Επικαλείται, δε, δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών της χώρας της βόρειας Ευρώπης, ότι υπάρχουν ήδη 4.339 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και αφορούν επανένωση οικογενειών προσφύγων. Οι εγκρίσεις αυτές αφορούν αιτήματα παροχής ασύλου που έχουν υποβληθεί κυρίως από σύρους πρόσφυγες που εξακολουθούν να μένουν στην Ελλάδα.
To δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις τις Ουλα Γέλπκε από το Die Linke που υποστηρίζει ότι «μπορεί η προεκλογική εκστρατεία της Μέρκελ να έχει στο επίκεντρό της την οικογένεια, εντούτοις η πολιτική της “πληγώνει” τις οικογένειες, μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικές ψήφους από το δεξιό εκλογικό σώμα».