Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να συντηρεί το άτυπο μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Γερμανία, η οποία οδεύει προς τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, και προχωρά σε παραινέσεις προς τους συμπατριώτες του που ζουν εκεί και πρόκειται να ψηφίσουν.
Την Παρασκευή σε δηλώσεις του τους κάλεσε να μην ψηφίσουν τα κόμματα του νυν κυβερνητικού συνασπισμού, το CDU της Ανγκελα Μέρκελ και το SPD, αλλά και τους Πράσινους. Και τα τρία, είπε σε οπαδούς του, «είναι εχθροί» της Τουρκίας» και ότι κάνουν προεκλογικό αγώνα με επιθέσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας», είπε στο κοινό του και πρόσθεσε: «Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα».
Η παρέμβαση του Ερντογάν δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Η καγκελάριος Μέρκελ, ο υποψήφιος του SPD Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταδίκασαν την έξωθεν παρέμβαση.
Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η καγκελάριος τόνισε ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάρτιν Σουλτς που υπογράμμισε ότι «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές».
Το αίνιγμα της ψήφου των νέων
Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται χωρίς μεγάλες εξάρσεις. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα των εκλογών είναι τί θα ψηφίσουν οι νέοι στη χώρα, μια γενιά που σχεδόν δεν έχει γνωρίσει άλλη καγκελάριο από την Μέρκελ.
Οι έρευνες δείχνουν ένα παράδοξο: αν και οι νέοι δεν ταυτίζονται συνήθως με συντηρητικές αξίες, είναι τώρα έτοιμοι να στηρίξουν την Μέρκελ και το CDU.
«Αυτό που φαίνεται να πείθει τους νέους σε μεγάλο βαθμό είναι η πραγματιστική πολιτική των Χριστιανοδημοκρατών. Από ότι όλα δείχνουν οι νέοι, πολλοί από τους οποίους είναι κάτω των 18, δεν δίνουν βάρος, και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, σε ιδεολογίες και τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής, αλλά σε μια ρεαλιστική πολιτική, όπως αυτή που αντιπροσωπεύει σήμερα η Μέρκελ. Με άλλα λόγια, μια πολιτική που ασχολείται και δίνει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Κάτι δηλαδή σαν ένα αποτελεσματικό μάνατζμεντ, είναι αυτό που επιθυμούν οι νέοι στη Γερμανία», εξηγεί στη Deutsche Welle o καθηγητής Ψυχολογίας Αγοράς, Κατανάλωσης και Μέσων Ενημέρωσης Ίνγκο Χαμ από το Πανεπιστήμιο του Ντάρμστατ.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα των Σοσιαλδημοκρατών, απασχολεί την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όχι μόνο τους οπαδούς των Σοσιαλδημοκρατών ή της Αριστεράς.