H «χλιαρή», αν όχι απαράδεκτη, στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιοί ρατσιστές στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια -και η απελπιστικά όψιμη τελικά καταδίκη τους- προκαλούν μετασεισμούς στον Λευκό Οίκο.
Η πρώτη αντίδραση μετά την κατακραυγή από τα μέσα ενημέρωσης ήρθε μάλιστα από τους καλύτερους φίλους του Τραμπ, τους επιχειρηματίες.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τριών μεγάλων ομίλων, της Intel Corp, της Merck & Co Inc και της Under Armour Inc, παραιτήθηκαν από το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας που είχε συστήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για την αντίδραση του Λευκού Οίκου στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιοί υπερασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ.
«Παραιτούμαι από το Συμβούλιο για να επιστήσω την προσοχή στη σοβαρή ζημία που προκαλεί σε κρίσιμα ζητήματα το διχασμένο πολιτικό κλίμα μας» ανέφερε σε ανάρτησή του σε ένα μπλογκ ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Μπράιαν Κράνιτς.
Ο Κένεθ Φρέιζερ, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Merck, που ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από το Συμβούλιο, ανέφερε ρητά ότι έλαβε αυτήν την απόφαση εξαιτίας της στάσης που τήρησε ο πρόεδρος Τραμπ στα επεισόδια της Βιρτζίνιας. Τόνισε μάλιστα ότι είναι ανάγκη «να πάρουμε θέση ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό».
Παρά την προσπάθεια του Τραμπ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την τακτική ίσων αποστάσεων που κράτησε το Σάββατο, μετά τα επεισόδια, και μολονότι τελικά καταδίκασε τους ρατσιστές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα ολοένα και μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων.
Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που πολέμησε τον ναζισμό να έχει πρόεδρο που δεν βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στους αντιρατσιστές και σε εκείνους που κρατούν υπερήφανα τη σημαία με τη σβάστικα; Αυτό είναι το ερώτημα που διατυπώνεται όλο και πιο συχνά πλέον. Και αυτό είναι ένα στίγμα που δύσκολα θα μπορέσει να καθαρίσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός του προέδρου -άλλωστε πολλοί άνθρωποί του, με πρώτον απ’ όλους τον Στιβ Μπάνον, σύμβουλο στρατηγικής, είναι ρατσιστές.
Η AFL-CIO, μια συνομοσπονδία εργατικών σωματείων που εκπροσωπεί 12,5 εκατομμύρια εργαζομένους, ανέφερε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους εκπροσώπους της από το Συμβούλιο.
Μέσω του Twitter ανακοίνωσε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Under Armour, Κέβιν Πλανκ. Μολονότι σημείωσε ότι στόχος του είναι «να βελτιώσει την αμερικανική βιομηχανία», τόνισε ότι η Under Armour «ασχολείται με την καινοτομία και τον αθλητισμό, όχι με την πολιτική».
Ο Πλανκ είχε επικριθεί τον περασμένο χειμώνα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους σταρ της εταιρείας επειδή είχε στηρίξει τον Τραμπ.