Μπορεί σήμερα να υστερεί σε οικονομική δύναμη, παρά τον τεράστιο και αναξιοποίητο πλούτο της, αλλά στο σχετικά κοντινό μέλλον, ως το τέλος του αιώνα, η Αφρική θα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από τις ηπείρους του πλανήτη και τον πιο νεανικό.
Οι προβλέψεις του ΟΗΕ δείχνουν ότι το 2050 ένας στους τρεις ανθρώπους 15-29 ετών που ζουν στον πλανήτη θα ζει στην Αφρική, αναφέρει ο Monde.
Ο πληθυσμός της Γης θα συνεχίσει να αυξάνεται και τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα ζούμε στον πλανήτη 7,5 δισ. άνθρωποι, το 2050 θα είμαστε 9,8 δισ. και 11,2 δισ. το 2100. Είναι βέβαια ένα ερώτημα αν ο πλανήτης μπορεί να συντηρήσει τόσους ανθρώπους με δεδομένη την εξάντληση των πόρων με ρυθμούς που δεν αντισταθμίζονται από τις προσπάθειες για την ανανέωσή τους.
Το δημογραφικό μέλλον ανήκει στην Αφρική, εκτιμά στις προβλέψεις που καλύπτουν τα χρόνια ως το 2050 ο ΟΗΕ.
Στο προσεχές μέλλον, δηλαδή ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα δούμε μια αναστροφή στις θέσεις των δύο πολυπληθέστερων κρατών, της Κίνας και της Ινδίας με πληθυσμό 1,4 και 1,3 δισ. αντίστοιχα. Το σημείο όπου η Ινδία θα περάσει μπροστά υπολογίζεται στο 2024.
Αλλες χώρες αναμένεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες μεταβολές στον πληθυσμό τους. Η Νιγηρία, από 191 εκατομμύρια σήμερα, θα ξεπεράσει τα 410 εκατ. το 2030 – διπλασιασμός μέσα σε 15 χρόνια με άλλα λόγια!
Οι καλύτερες συνθήκες ζωής στην ήπειρο σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου όρους ζωής είναι αυτές που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού, σημειώνει ο ΟΗΕ.
Από τις εννέα χώρες που θα γνωρίσουν την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη, πέντε από αυτές είναι εξάλλου στην Αφρική: η Νιγηρία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Ουγκάντα. (Οι άλλες είναι η Ινδία, το Πακιστάν, οι ΗΠΑ και η Ινδονησία).
Και σε μια γενικότερη εικόνα: ο πληθυσμός της ηπείρου σχεδόν θα τριπλασιαστεί ως το τέλος του αιώνα από 1,3 δισ. που αποτελούν το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού σε 4,5 δις ή 40% το 2100. Η Ασία θα έχει ως τότε υποχωρήσει από το 60% στο 43% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, η δημογραφική έκρηξη της Αφρικής θα έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη και ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα, που τείνει να σταθεροποιηθεί στα δύο παιδιά ανά οικογένεια αλλά και η Ευρώπη που γερνά με γρήγορους ρυθμούς.