Το «τικ-τακ» ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Πλέον, σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η μεγαλύτερη μετεγγραφική βόμβα στην ιστορία του ποδοσφαίρου μπορεί να απενεργοποιηθεί. Ο Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ δείχνει αποφασισμένος να δεχθεί τον θρόνο που του προσφέρει η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία -μετά τη φυγή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο Μάντσεστερ- έχει μείνει ορφανή από ηγέτη. Στην Μπαρτσελόνα, ο βραζιλιάνος σούπερ-σταρ πέρασε τέσσερα υπέροχα χρόνια. Αλλά τώρα, στα 25 του, θεωρεί πως ήρθε η ώρα να αποκτήσει το δικό του ποδοσφαιρικό «βασίλειο».
Δεν είναι η ισπανική Εφορία, η καταδίκη και τα πρόστιμα, που τον διώχνουν από τη Βαρκελώνη. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι βίωσαν παρόμοιο εξευτελισμό, δεν έβαλαν το γινάτι τους πάνω από την ασφάλεια της καριέρας τους. Δεν είναι, ούτε τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (τόσα του προσφέρει η Παρί), που τον σπρώχνουν προς το Παρίσι. Τα 25 που εισπράττει στη Βαρκελώνη -μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, τον Ιούνιο του 2016-, θα του αρκούσαν. Το κίνητρό του για να εγκαταλείψει την περίφημη «Μπάρτσα», για χάρη μιας ομάδας που στο Champions League έχει οροφή τους προημιτελικούς και στο γαλλικό πρωτάθλημα έχασε τα σκήπτρα από τη Μονακό, είναι η φιλοδοξία του να γίνει το πρώτο όνομα στη μαρκίζα ενός διάσημου συλλόγου.
Ο Νεϊμάρ κουράστηκε να ζει στη σκιά του Μέσι, παίζοντας στο αριστερό άκρο της επίθεσης της Μπαρτσελόνα, χωρίς ελευθερία κινήσεων και δικαίωμα να παίρνει πρωτοβουλίες. Πλέον, δεν τον ικανοποιεί ο ρόλος του στην MSN, την κορυφαία τριπλέτα επιθετικών (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) που γνώρισαν τα γήπεδα. Θέλει να είναι το «νούμερο ένα», κάτι που στη Βαρκελώνη αποκλείεται να συμβεί όσο θα υπάρχει ο αργεντινός «μάγος». Δίπλα στον εκτυφλωτικό ήλιο, το άστρο του δεν έχει καμία τύχη να λάμψει αρκετά, ώστε να κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα» – το μόνο τρόπαιο που απουσιάζει από τη συλλογή του, εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην ηλικία του ο Μέσι είχε κερδίσει, ήδη, τρεις.
Την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στο «Καμπ Νου», το καλοκαίρι του 2013 με παγκόσμιο ρεκόρ μετεγγραφής, ο Νεϊμάρ ήταν μόλις 21 ετών. Οπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος, «όταν μπήκα στα αποδυτήρια, κοίταξα γύρω μου. Στη μία πλευρά ήταν ο Μέσι. Στην άλλη, ο Τσάβι, ο Ινιέστα και ο Πικέ. Εμοιαζε σαν βιντεοπαιχνίδι! Τόσον καιρό έπαιζα μαζί τους στην κονσόλα και τώρα, ξαφνικά, ήταν όλοι εκεί δίπλα μου. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούσα να τους αγγίξω, να τους μιλήσω! Ηταν -και είναι- τα είδωλά μου». Το επόμενο καλοκαίρι κατέφθασε ο Λουίς Σουάρες, και η «αγία τριάδα» συμπληρώθηκε. Στην ταυτόχρονη παρουσία τους στην ομάδα χόρτασαν τον κόσμο μπάλα. Τους τίτλους, όμως, τους σάρωσαν την πρώτη τους χρονιά – όταν, ακόμα, ο Νεϊμάρ ήταν ευτυχισμένος που έπαιζε πλάι στους άλλους δυο.
Τις πρώτες τάσεις φυγής τις εκδήλωσε το 2015. Με αφορμή το φημολογούμενο ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων να τον αρπάξουν μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα, τον είχαν ρωτήσει εάν σκοπεύει να μείνει για πάντα στη Βαρκελώνη. Ο χρησμός με τον οποίο απάντησε -«η ζωή είναι μεγάλη»- κάθε άλλο παρά μια τέτοια διαβεβαίωση ήταν.
Το 2016 ο Νεϊμάρ απέφυγε να διαψεύσει την έντονη φημολογία ότι ο πατέρας -και ατζέντης- του είχε συναντηθεί με ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης. Είχε τους λόγους του. Θορυβημένος ο πρόεδρος των Καταλανών, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, προσέφερε στον παίκτη καθαρές ετήσιες αποδοχές 25 εκατ. ευρώ -πολύ υψηλότερες από εκείνες που σκόπευε να του προτείνει- προκειμένου να ανανεώσει το συμβόλαιό του έως το 2021. Τρία εκατομμύρια περισσότερα απ’ όσα έπαιρνε ο Μέσι. Τα ακριβή ποσά ελάχιστοι τα γνωρίζουν, όμως ένας από τους δικηγόρους του, ο Μάρκος Μότα, είχε δηλώσει -τότε- ότι «Νεϊμάρ και Μπαρτσελόνα συνυπέγραψαν το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου».
Με τη Ρεάλ μπορεί να μη συναντήθηκε ο πατέρας του βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, όμως με την Παρί μίλησε σίγουρα. Οι Γάλλοι ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις ετήσιες αποδοχές των 35.000.000 ευρώ που τους είχε ζητήσει, όμως αρνήθηκαν να αναλάβουν και τις υποχρεώσεις του γιού του προς την Εφορία, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Του αντιπρότειναν αμοιβή 40.000.000 ευρώ τον χρόνο, για πέντε χρόνια. Κι άλλα πολλά. Ο Νεϊμάρ θα γινόταν μέτοχος σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο του Νασέρ αλ-Κελαΐφι, του προέδρου της Παρί, το οποίο -μάλιστα- θα έπαιρνε το όνομά του. Επίσης, ένα ιδιωτικό τζετ θα τον ταξίδευε στη Βραζιλία (και πίσω στο Παρίσι) όταν θα είχε υποχρεώσεις με την εθνική του ομάδα, ώστε να μην ταλαιπωρείται. Αλλά, ο πατέρας Νεϊμάρ δεν «ψήθηκε». Διέταξε τον γιο του να παραμείνει στη Βαρκελώνη.
Οπως παραδέχεται ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, εκτός γηπέδου κάνει κουμάντο ο πατέρας του. «Εκείνος κανονίζει τα πάντα. Οικονομικά, μετεγγραφές, οτιδήποτε αφορά την οικογένεια. Εγώ, απλώς, παίζω μπάλα». Τώρα, λοιπόν, ο μπαμπάς Νεϊμάρ φαίνεται να έχει πειστεί πως, στην Παρί, ο «μικρός» θα βρει τη θέση που του αξίζει. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES) με τους παίκτες που έχουν τη μεγαλύτερη αξία (και λόγω ηλικίας). Νο 2 είναι ο Ντέλε Αλι και Νο 3 ο Χάρι Κέιν. Ο Μέσι είναι τέταρτος, ο Σουάρες έκτος και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ενδέκατος.
Γιατί να πάει στην Παρί, σώνει και καλά, κι όχι σε κάποιον άλλο σύλλογο; Επειδή μόνον η Παρί, η Σίτι, η Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν το κόστος μιας τέτοιας μετεγγραφής, το οποίο -σύμφωνα με την Sport- με τους φόρους μπορεί να φτάσει τα 528 εκατ. ευρώ, χωρίς τα μεσιτικά και το μπόνους υπογραφής που (λέγεται ότι) θα πάρει ο παίκτης. Αλλά μόνο στην Παρί, μία ολόκληρη ομάδα θα περιστρέφεται γύρω του.
Εάν, τελικώς, κάνει το μεγάλο βήμα, δεν θα απογοητευθούν μόνον οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (κι ας λένε ότι δεν τον θέλουν στην ομάδα…). Διότι η φυγή του θα διαλύσει την ΜSN, την πιο μεγάλη ατραξιόν -ever- στο διεθνές ποδόσφαιρο. Ποτέ άλλοτε, πουθενά αλλού, τρεις σούπερ-σταρ της μπάλας δεν πρόσφεραν στους τηλε/θεατές τόσα γκολ, τέτοιο θέαμα, τόση απόλαυση. Και πολύ δύσκολα, στο μέλλον, ένας σύλλογος θα επιχειρήσει να επαναλάβει κάτι παρόμοιο. Πέρα από εξαιρετικά δαπανηρή, είναι μία πολύ δύσκολη -στη διαχείριση- συνύπαρξη. Μία έξω από κάθε ποδοσφαιρική λογική πρωτοπορία, την οποία η Μπαρτσελόνα χάρισε στον Κόσμο, αδιαφορώντας για το κόστος: το οικονομικό ή το αγωνιστικό.
Οσοι είδαν αυτή την επιθετική τριπλέτα να «τρελαίνει» τις αντίπαλες άμυνες, το ξέρουν καλά: είναι -και οι τρεις τους- αναντικατάστατοι. Η φιλοδοξία του Νεϊμάρ συνέβαλε, ώστε να δημιουργηθεί κάτι το ανεπανάληπτο. Τώρα, η ίδια φιλοδοξία απειλεί να το διαλύσει.