Ο Εμανουέλ Μακρόν νιώθει ήδη μόνος. Οι Γάλλοι σιγά σιγά του γυρίζουν την πλάτη όσο εκείνος εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας | REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Επικαιρότητα

Γιατί πέφτει η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν

Ο νεαρός πρόεδρος της Γαλλίας μετράει μόλις δυόμισι μήνες στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν δραματικά. Πληρώνει ήδη τη φθορά από τη διακυβέρνηση μιας χώρας με τόσα προβλήματα; Και τόσο λίγες λύσεις;
Protagon Team

Οι πρώτες ρωγμές στο προφίλ επιτυχημένου που έχει φιλοτεχνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν για τον εαυτό του, άρχισαν να φαίνονται. Ή, αν θέλετε, η πρώτη φθορά από τη διακυβέρνηση μιας χώρας με τα προβλήματα της Γαλλίας, είναι ήδη ορατή, δυόμισι μόλις μήνες από την ημέρα που μπήκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η δημοτικότητα τόσο του προέδρου όσο και του πρωθυπουργού της Γαλλίας εξακολουθεί να μειώνεται -με μια νέα πτώση 8 εκατοστιαίων μονάδων για τον Μακρόν και 9% για τον Εντουάρ Φιλίπ- σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής.

Με το 51% των προσώπων που ερωτήθηκαν να του εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους για να «ασκήσει μια καλή πολιτική για τη Γαλλία», ο αρχηγός του κράτους υφίσταται την πρώτη του πτώση σε αυτή τη δημοσκόπηση μετά την άφιξή του στο Ελιζέ, με υπόβαθρο τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μείωση του ατομικού βοηθήματος στέγασης (Aides personnelles au logement, APL) και τις αλλαγές στη γενική κοινωνική εισφορά (Contribution sociale généralisée, CSG). To 49% των Γάλλων που ερωτήθηκαν δεν τον εμπιστεύονται.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει 14 μονάδες μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του ιστοτόπου Délits d’Opinion.

Ο πρωθυπουργός Φιλίπ καταγράφει ακόμη πιο θεαματική πτώση, με το 49% των Γάλλων να εκφράζει θετική γνώμη αλλά το 50% να δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται.

Πτώση υφίσταται εξάλλου η δημοτικότητα πολλών εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης: του Νικολά Ιλό (-8 μονάδες, στο 59%), του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (-5 μονάδες, στο 54%), ή ακόμη του Μπρουνό Λεμέρ (-5 μονάδες, στο 40%).

Λιγότερο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ (37%, +2) ή ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ (30%, +3), είδαν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται μάλλον διότι παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό κι όχι λόγω κάποιου έργου τους.

Από τις πρώτες δυσχέρειες για την κυβέρνηση μοιάζει να ωφελείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συγκεντρώνει ένα 32% θετικών απόψεων (+4%), παραμένει πάντως ακόμη σε μεγάλη απόσταση από τον Αλέν Ζιπέ, παρότι ο τελευταίος υφίσταται ελαφριά πτώση (43%, -1).

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε μέσω Διαδικτύου μεταξύ της 25ης και της 27ης Ιουλίου σε δείγμα 1.000 προσώπων 18 ετών και άνω, βάσει της μεθόδου των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος κυμαίνεται μεταξύ της 1,4 και των 3,1 μονάδων.