Μετά το Ποτάμι και το ΚΚΕ, και η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, εν μέσω καταγγελιών για υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση με «βομβαρδισμό» τροπολογιών άσχετων με το αντικείμενο του νομοσχεδίου -μία πρακτική που είχε στηλιτεύσει μετά βδελυγμίας ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Τη σωρεία των τροπολογιών κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κάνοντας λόγο για «κακή νομοθέτηση και ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα είκοσι άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο», παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε κακή νομοθέτηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε το προεδρείο του Σώματος να διαφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου και ακολούθως ανακοίνωσε την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη διαδικασία: «Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».
«Ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε από την πλευρά του ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πάντως ότι δεν πρόκειται σήμερα να κατατεθεί άλλη υπουργική τροπολογία.
Πρώτο αποχώρησε από τη διαδικασία το Ποτάμι, με τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά να καταγγέλλει χθες την κυβέρνηση για υποβάθμιση του κοινοβουλίου. Το Ποτάμι, είπε, αποχωρεί από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού οι τροπολογίες ξεπερνούν σε σελίδες και όγκο ακόμη και το σώμα του νομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκαν. «Αυτό είναι το νομοσχέδιο – ελαφρύ σαν πούπουλο κι αυτό οι τροπολογίες – βαριές σαν κούτσουρο. Εμείς αποχωρούμε! Διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου και καλούμε το προεδρείο και την κυβέρνηση να σκεφτούν πως όταν ήσασταν αντιπολίτευση ανεβαίνατε στα κεραμίδια και καταγγέλλατε τέτοιες διαδικασίες. Δεν μπορεί να ανέχεστε τσουνάμι τροπολογιών. Εμείς αποχωρούμε και καταγγέλλουμε τη διαδικασία».
Χαρακτηριστικό ήταν το tweet από το στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη για τον ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας:
Λίγα λεπτά αργότερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του κόμματός του από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, διατυπώνοντας βαρύτατες επικρίσεις για τον τρόπο νομοθέτησης, με πολυάριθμες τροπολογίες άσχετες με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. «Κατά την έναρξη της διαδικασίας καταγγείλαμε αυτή τη βιομηχανία τροπολογιών. Δυστυχώς αυτό συνεχίστηκε και μόλις πριν από λίγο κατατέθηκε και άλλη τροπολογία, η οποία διαμορφώνει το γραφείο του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και το στελεχώνει με προσωπικό. Αν αυτό έχει κάποιο επείγοντα χαρακτήρα να μας το πείτε. Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν θα το κάνουμε και γι΄αυτό αποχωρούμε».