Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo
Επικαιρότητα

Σόιμπλε: «Σχεδόν όλοι στο Eurogroup -και ο Γκάμπριελ- ήθελαν Grexit»

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της Ευρωζώνης ήθελαν τον Ιούλιο του 2015 την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, θυμάται σήμερα ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε και υπογραμμίζει ότι σε αυτό συμφωνούσε -όχι δημόσια πάντως- και ο τότε ηγέτης του SPD
Protagon Team

Τις δικές του αναμνήσεις για τη «δραματική νύχτα» του Ιουλίου του 2015 ξεδιπλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σημειώνει ότι για το Grexit είχε συμφωνήσει και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τότε αρχηγός του ελάσσονα κυβερνητικού εταίρου, ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ στάθμισε διαφορετικά το ζήτημα.

Στο δευτεριάτικο φύλλο της Bild, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλά για το πάθος του για την πολιτική μετά από 45 χρόνια στην υπηρεσία της, εκ των οποίων τα 14 στο υπουργείο Οικονομικών, γράφει η Deutsche Welle.

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή κατά τη θητεία του στο υπουργείο, είναι εύκολο να μαντέψει κανένας.

«Πιθανότατα η διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έπρεπε να κλείσει τις τράπεζες» απάντησε ο Σόιμπλε. «Εκείνη την αποφασιστική νύχτα τηλεφώνησα άπειρες φορές στην καγκελάριο», είπε.

«Επειδή θέλατε ένα Grexit;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούσαν ότι για την  Ελλάδα θα ήταν καλύτερος ο δρόμος εκτός ευρωζώνης» απαντά.

Δεν αποφεύγει και το καρφί προς τον τότε υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι σε προεκλογική περίοδο): «Πριν φύγω για τις Βρυξέλλες συμφωνήσαμε και με τον κύριο Γκάμπριελ. Σε εσωτερικές συνομιλίες έλεγε ότι ο Σόιμπλε έχει δίκιο. Αργότερα προς τα έξω όμως υποστήριξε το αντίθετο.

» Η κυρία Μέρκελ στάθμισε τελικά το θέμα βάζοντας σε πρωταρχική θέση την συνολική ευρωπαϊκή της ευθύνη. Με αυτό το αποτέλεσμα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να είναι ικανοποιημένος. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο» τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα, διότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανία ανέλαβε χρέη.

Η συνέντευξη περιλαμβάνει όμως και αναφορές στα εσωτερικά και στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

Για τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν λέει ότι «θέτει σε κίνδυνο τις γερμανοτουρικές σχέσεις μετά από έναν αιώνα συνεργασίας και τα όσα συνδέουν τις δύο χώρες» και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα τον αφήσουμε να μας εκβιάζει».