Επικαιρότητα

Η Χαβάη προετοιμάζεται και εκπαιδεύεται για ενδεχόμενη επίθεση της Βόρειας Κορέας

Θα γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ανταποκρίνεται -εμμέσως- στις απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν αναβαθμίζοντας τα μέτρα αντιμετώπισης ενός πυραυλικού χτυπήματος - Από τον Νοέμβριο του 2017 κάθε πρώτη εργάσιμη του μήνα θα ηχεί προειδοποιητική σειρήνα
Protagon Team

Μπορεί οι απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν και οι δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων να υποβαθμίζονται από τις χώρες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του βορειοκορεατικού καθεστώτος και οι περισσότεροι αναλυτές να απορρίπτουν το ενδεχόμενο μίας πραγματικής επίθεσης από την Πιονγιάνγκ στις ΗΠΑ, αλλά η Χαβάη θέλει να είναι προετοιμασμένη. Θα γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα προετοιμάσει -εκ νέου, ύστερα από δεκαετίες- τους πολίτες της για την πιθανότητα να φτάσει ένας βαλλιστικός πύραυλος στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών της Χαβάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από τον Νοέμβριο του 2017 θα αρχίσει μία εκστρατεία δημόσιας εκπαίδευσης για το ενδεχόμενο ενός πυραυλικού χτυπήματος. Οπως αναφέρει ο Guardian, κάθε πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα θα ηχεί μία προειδοποιητική σειρήνα –η οποία τελευταία φορά ενεργοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Και εφόσον εκτιμάται ότι ο χρόνος που χρειάζεται ένας πύραυλος να φτάσει στη Χαβάη είναι 15 με 20 λεπτά, η βασική οδηγία προς τους πολίτες θα είναι: «Μπείτε μέσα, μείνετε μέσα και παραμείνετε ενήμεροι».

«Δεν θα έχει κανείς χρόνο να παραλάβει τους συγγενείς του και να κρυφτούν σε ένα καταφύγιο, όλα θα πρέπει να γίνουν αυτόματα», τόνισε ο Βερν Μιγιάγκι, διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας. Εσπευσε, φυσικά, να κατευνάσει τα πνεύματα και να επισημάνει ότι πρόκειται για ένα απίθανο σενάριο, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει η Χαβάη.

Καθώς ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά των ΗΠΑ, οι πολιτικοί της Χαβάης έχουν πιέσει εντατικά να γίνει ενημέρωση και αναβάθμιση των σχεδιασμών για την αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης, καθώς η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν τα νησιά.

Η εκστρατεία θα εστιάσει πρώτα στην εκπαίδευση των πολιτών με ενημερωτικά φυλλάδια, ανακοινώσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο, ώστε να εξοικειωθούν οι ίδιοι στον  νέο ήχο της σειρήνας. «Αν δεν εκπαιδευτούν για αυτό (τη σειρήνα), τότε θα τρομοκρατηθούν από αυτό», σχολίασε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας έκτακτων αναγκών, Τόμπι Κλερμόντ.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε, φυσικά, από την υπηρεσία Τουρισμού της Χαβάης, η οποία κατά κανόνα υποστηρίζει τις διαδικασίες προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των αρκετά συχνών φυσικών καταστροφών στο νησί, αλλά προβληματίστηκε με τη συγκεκριμένη καμπάνια. Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας ανησυχούν ότι ενδεχόμενη παραπληροφόρηση για την προετοιμασία κατά ενδεχόμενης εκτόξευσης πυραύλου θα τρομάξει ταξιδιώτες και τουρίστες. «Σε αυτήν την περίπτωση, τις συνέπειες θα επωμίζονταν οι κάτοικοι που εξαρτώνται από τον τουρισμό για βιοποριστικούς λόγους», τόνισε η Σαρλίν Τσαν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου, ημέρα εθνικής εορτής των ΗΠΑ, η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου (Hwasong-14) που έφτασε σε ύψος 2.800 χιλιομέτρων και κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας περίπου 930 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης. Αν ο πύραυλος γίνει επιχειρησιακός, δηλαδή έτοιμος για χρήση από τον στρατό, θα έχει ακτίνα δράσης γύρω στα 6.700 χιλιόμετρα ή ακόμα και 8.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να απειλήσει όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδία, τις χώρες του Περσικού, τη βόρεια Αυστραλία την Αλάσκα, μέρος του βορειοδυτικού Καναδά και… τη Χαβάη.