Οι ιρακινές δυνάμεις εντόπισαν ένα νεαρό κορίτσι, ανήλικο, σε ένα από τα δεκάδες τούνελ που έχτισαν οι τζιχαντιστές του ISIS, στην Παλαιά Πόλη της Μοσούλης. Ηταν φοβισμένη, χλωμή, καλυμμένη με σκόνες, χωρίς μαντήλα, αλλά με ένα χρωματιστό φουλάρι δεμένο στο λαιμό.
Θα μπορούσε να είναι θύμα των τζιχαντιστών του ISIS. Μάλιστα, κάποιοι από τους στρατιώτες σκέφτηκαν ότι επρόκειτο για μέλος της φυλής Γεζίντι, καθώς δεν μιλούσε Αραβικά.
Οχι τη λένε Λίντα Βένζελ και είναι Γερμανίδα. Δεν την απήγαγαν. Εκούσια βρέθηκε ανάμεσα σε τρομοκράτες. Ταξίδεψε μόνη της από μία μικρή πόλη κοντά στη Δρέσδη για να τους βρει.
Η Λίντα γεννήθηκε και μεγάλωσε -όχι πολύ, έφηβη είναι ακόμη!- σε οικογένεια προτεσταντών, στο Πούλσνιτζ, μία μικρή πόλη στην ανατολική Γερμανία. Αλλά ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία. Μέχρι που εντελώς απρόσμενα, την άνοιξη του 2016, είπε στους γονείς της, τη μητέρα της Καταρίνα και τον πατριό της Τομάς, ότι την ενδιαφέρει το Ισλάμ.
Σύμφωνα με αναφορές φίλων της στο Πούλσνιτζ η Λίντα ριζοσπαστικοποιήθηκε σε chat rooms του Διαδικτύου. Αρχισε να μαθαίνει Αραβικά, κουβαλούσε το Κοράνι μαζί της στο σχολείο, ντυνόταν συντηρητικά και ασπάστηκε το Ισλάμ.
Και, όπως εκτιμούν οι Αρχές, ερωτεύτηκε -μέσω Διαδικτύου- έναν μουσουλμάνο άνδρα που την έπεισε τη ταξιδέψει στη Συρία για να προσχωρήσει στον «αγώνα» του.
Εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 2016, ένα Σαββατοκύριακο που είπε στους γονείς της ότι θα «διανυκτέρευε» σε μία φίλη της. Ταξίδεψε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, μόνη της, παριστάνοντας τη μητέρα της, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής Telegraph. Από εκεί πέρασε τα σύνορα, και διέσχισε τη Συρία με τη βοήθεια μία ισλαμιστικής οργάνωσης, φίλα προσκείμενης στο ISIS.
Οι συνοδοί της την παρέδωσαν σε έναν μαχητή του ISIS. Αυτός είναι πιθανότατα ο άνθρωπος που τη μαγνήτισε μέσα από το Διαδίκτυο και την έπεισε να προσχωρήσει στην οργάνωση και να ταξιδέψει στο «χαλιφάτο».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιρακινών Αρχών, το κορίτσι έφτασε πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού για την απελευθέρωση της Μοσούλης, τον Οκτώβριο.
Οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού και των διεθνών δυνάμεων της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ έληξαν -πανηγυρικά- στις 9 Ιουλίου. Εκτοτε οι στρατιωτικές δυνάμεις σαρώνουν την Παλαιά Πόλη της Μοσούλης προς αναζήτηση μελών, παγίδων και εκρηκτικών των τζιχαντιστών. Η γερμανίδα Λίντα βρέθηκε μαζί με άλλες 20 γυναίκες «μαχητές» του ISIS, με καταγωγή από τη Ρωσία, την Τουρκία, τον Καναδά.
Οι κοπέλες παραδόθηκαν σε αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για ανάκριση. «Όταν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τη Λίντα, θα αρχίσουν ποινικές διαδικασίες εναντίον της. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν η ίδια θα παραμείνει υπό κράτηση στο Ιράκ ή αν θα εκδοθεί στη Γερμανία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα της Δρέσδης, Λόρεντς Χάας.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ιρακινός δικαστής υψηλού βαθμού, τα προσαχθέντα μέλη του ISIS που προέρχονται από το εξωτερικό δικάζονται στο Ιράκ. Ωστόσο επειδή η Λίντα είναι ανήλικη είναι πιθανό θα αποφασίσουν την έκδοσή της στη Γερμανία.
«Είμαι απελπισμένη. Προφανώς της έκαναν πλύση εγκεφάλου και την έπεισαν να φύγει από τη χώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς κατάφερε να μου το κρύψει», είχε πει τον περασμένο Ιούλιο η κυρία Βένζελ. Όταν έψαξε το δωμάτιό της βρήκε ένα χαλάκι για προσευχές και ένα τάμπλετ όπου εμφανιζόταν ένας δεύτερος, κρυφός, λογαριασμός της στο Facebook. Από εκεί επικοινωνούσε η Λίντα με άτομα στη Μέση Ανατολή κοινοποιώντας μηνύματα όπως «προσευχηθείτε, το τέλος πλησιάζει»…