Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα δικαιώματά της έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.
Οπως τόνισε μάλιστα κατά την ενημέρωση του σώματος, η Ελλάδα αναμένει και ανάλογο μήνυμα από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι η η δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.
«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης.
» Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό.
» Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Για την στάση της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι η Αγκυρα «δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη».
Μιλώντας προς το σώμα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου».
Οπως διευκρίνισε, αυτό «συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».
Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει λύση εκτός ΟΗΕ»
Αλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των χαμένων ευκαιριών επίλυσης του κυπριακού προστέθηκε δυστυχώς, πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Εξέφρασε δε τη θέση ότι η λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές οι λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε και επιτέθηκε εκ νέου στην Τουρκία. «Η Αγκυρα δυστυχώς δεν επιχείρησε να διαβάσει τη συγκυρία. Δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν», ενώ έπλεξε το εγκώμιο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για τον οποίο είπε ότι επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.
Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του Διεθνούς Δικαίου, όπως διευκρίνισε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι στα εθνικά πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και ότι η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας.
Γεννηματά: «Να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη»
«Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της ενώ τόνισε ότι «το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει».
«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας».
Καμμένος για το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου»
«Ηλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου οι οποίοι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν δια του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974. «Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε .