Η περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου είχε απασχολήσει το πανελλήνιο. Και δικαίως. Το Αύγουστο του 2012 στην Πάρο είχε γίνει ληστεία μετά φόνου – και ο Θεοφίλου είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 25 χρόνια κάθειρξη, μολονότι κανείς δεν ήταν σε θέση να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας τη συμμετοχή του σε αυτή. Πέντε χρόνια μετά, σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, ο Θεοφίλου κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων….
«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος του Εφετείου προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα στην κατάμεστη αίθουσα. Ακολούθησαν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» έξαλλοι πανηγυρισμοί αλληλέγγυων.
Ο Θεοφίλου είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του στην αιματηρή ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, στην οποία κατά τη διαφυγή των δραστών είχε δολοφονηθεί ένας οδηγός ταξί. Από τις διωκτικές αρχές θεωρήθηκε ότι ο Θεοφίλου ήταν μέλος στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και ως εκ τούτου δικάστηκε από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και με την επιβαρυντική νομική διάταξη περί τρομοκρατίας (187Α).
Η δίκη του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013.
Το μοναδικό στοιχείο της ενοχής του Θεοφίλου ήταν ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.
Κανείς από τους μάρτυρες -συμπεριλαμβανομένων των αυτοπτών- δεν τον αναγνώρισε. Και ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής κατέθεσε ότι μπορεί να μην είχε λάβει μέρος στη ληστεία.
Παρ’ ολ’ αυτά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τελικά ότι ο Θεοφίλου ήταν ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ. Η ποινή του ήταν 25 χρόνια κάθειρξη.
Ο Θεοφίλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι εντελώς αθώος. Το ίδιο όμως έκανε και ο εισαγγελέας, κρίνοντας ως «επιεική» την απόφαση.
Στη δίκη στο Εφετείο η εισαγγελέας αμφισβήτησε την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς, προτείνοντας να κηρυχθεί ένοχος ακόμα και για τις πράξεις για τις οποίες είχε αθωωθεί (για τη συμμετοχή του στους Πυρήνες). Η εισαγγελέας δεν αποδέχτηκε τις μαρτυρίες και τις αγορεύσεις των συνηγόρων καθώς και των δύο τεχνικών συμβούλων που αμφισβήτησαν το στοιχείο ενοχής.
Τελικά η πρόεδρος ανακοίνωσε την κατά πλειοψηφία αθώωση του Θεοφίλου.