Φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει την εξέταση των επαφών του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη του «Noor 1» Μάκη Γιαννουσάκη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Από τη μία πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στοχοποιεί τον Πάνο Καμμένο» και παραπέμποντας, για μία ακόμη φορά, στο πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν (Siemens, Novartis, Ερρίκος Ντυνάν, εξοπλιστικά, θαλασσοδάνεια)…
Παράλληλα, την ίδια μέρα, Πέμπτη, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει από τις 23 Ιουνίου ο Σπύρος Λυκούδης εκ μέρους του Ποταμιού, για την κλήση του υπουργού Αμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Παρότι προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, την πρόταση Λυκούδη συνυπέγραψαν οκτώ βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε την πρόταση υποστηρίζοντας ότι «είναι αόριστη και ανεπαρκής».
Επιχειρήματα για την απόρριψη της πρότασης παρέθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επικαλούμενος την ανάγκη μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. «Είμαστε επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το ζήτημα απαιτεί μυστικότητα για λόγους ασφάλειας και συνοχής της πολιτείας», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε για θέματα που ενδεχομένως αφορούν την ΕΥΠ».
«Είμαστε αυτή την στιγμή στο μέσο μια προσπάθειας που φαίνεται ότι είναι γνωστή σε Αστυνομία και πιθανότατα στην Δικαιοσύνη. Είναι δυνατόν να κάνουμε συζήτηση και να προκύψουν λεπτομέρειες που δεν πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό;», ρώτησε ο ίδιος.
Τότε παρενέβη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ρωτώντας αν ο κ. Παρασκευόπουλος ως καθηγητής του Ποινικού Δικαίου θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος ενήργησε στο πλαίσιο της ποινικής δικονομίας. «Και ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία προβλέπουν θεσμούς αλλά δεν έχω ιδέα τι έκανε ο Καμμένος», απάντησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
«Ε, λοιπόν αυτό πρέπει να μάθουμε», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στις 26 Ιουνίου στη Βουλή, ο ίδιος ο κ. Καμμένος κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρότασης μομφής ή να ζητήσει προανακριτική εξέταση. Στη συνέχεια της συζήτησης, όπου συμμετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «παρακράτος» και κάλεσε την επιτροπή να «αναλογιστεί τι εγκλήματα καλύπτει».
«Η όλη ιστορία προέρχεται από πληροφορίες που φαίνεται να είναι προϊόν υποκλοπής. Δεν επιτρέπεται η χρήση προϊόντων που προήλθαν με παράνομα μέσα», επέμεινε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Τελικά η συζήτηση κατέληξε με μία προθεσμία που έδωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ώστε να καταθέσει η αντιπολίτευση νέο αίτημα. «Κάντε νέο αίτημα με σωστό τρόπο και θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Ιουλίου», είπε.
Αντιδρώντας στην άρνηση της κυβέρνησης να συμφωνήσει στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η ΝΔ ζήτησε να μάθει γιατί αρνείται ο Πρωθυπουργός τις Εξεταστικές Επιτροπές για την οικονομική καταστροφή του 2015 και την εμπλοκή του κ. Καμμένου στη σκανδαλώδη υπόθεση με τον ισοβίτη κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών. «Γιατί ο κ. Τσίπρας αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών για το αν γνώριζε τους διαλόγους και τη σχέση του κ. Καμμένου με το φυλακισμένο ισοβίτη;», ρώτησε, τονίζοντας ότι «τις Εξεταστικές Επιτροπές, που αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, (σ.σ. στην ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει την πρόταση για Εξεταστική) η Νέα Δημοκρατία τις έχει υπερψηφίσει όλες».
Στην ανακοίνωση της ΝΔ έσπευσε να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι οι «πραγματικοί» λόγοι για τους οποίους η ΝΔ καταφεύγει στις Εξεταστικές είναι επειδή η ελληνική οικονομία ανακάμπτει!
«Η Νέα Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες ενορχήστρωσε και εκτέλεσε μία τεράστια επιχείρηση καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογίας, με ψευδοπροφητείες δυστοπίας και συντέλειας, η οποία ακυρώθηκε πλήρως με την ολοκλήρωση της Β’ Αξιολόγησης, τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που αξιολογήθηκε θετικά από τους διεθνείς παράγοντες, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές» σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι. Και παραθέτουν στοιχεία για την ανεργία, για την καταναλωτική δαπάνη, για τον τουρισμό, για τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και για την πορεία του χρηματιστηρίου…