Δεν είναι εύκολο να έχεις τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ στο ίδιο τραπέζι. Ούτε στην ίδια πόλη. Το Αμβούργο έχει την τιμή -και την κατάρα- να φιλοξενεί τη Σύνοδο της ομάδας των G20, του φόρουμ που αποτελείται από τις 19 οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη καθώς και από την ΕΕ.
Και ήδη, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου, έχει γίνει φρούριο προκειμένου να αντιμετωπιστεί από τη μία η τρομοκρατική απειλή και από την άλλη να αποφευχθούν τα επεισόδια στο περιθώριο των διαδηλώσεων. Διότι μαζί με τους ηγέτες και τους αστυνομικούς στο Αμβούργο καταφθάνουν και αμέτρητοι ακτιβιστές.
Χαρακτηριστικό της αγωνίας να μην συμβεί κάτι είναι το γεγονός ότι έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες αστυνομικοί ακόμα και από την Αυστρία (που παρεμπιπτόντως δεν είναι στο G20). Συνολικά 20.000 άτομα προσωπικού ασφαλείας έχουν φτάσει στο Αμβούργο από την υπόλοιπη Γερμανία καθώς και από την Αυστρία. Με 28 ελικόπτερα, 185 σκύλους και 3.000 οχήματα έχουν αναλάβει να φροντίσουν για την ασφάλεια της συνόδου στην οποία θα συμμετάσχουν Παρασκευή και Σάββατο οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κινέζος ηγέτης Σι Τζίνπινγκ, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και βεβαίως η οικοδέσποινα Ανγκελα Μέρκελ.
Ολοι προεξοφλούν ότι η Σύνοδος αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των αντικαπιταλιστών διαδηλωτών και όχι τόσο για την αντιμετώπιση ενός επαπειλούμενου τρομοκρατικού χτυπήματος.
Οι Αρχές φοβούνται ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων και να εμποδίσουν το έργο των ηγετών, θα προσπαθήσουν να επιδείξουν τη δύναμή τους.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για βία», προειδοποίησε η Μέρκελ. «Οσοι είναι βίαιοι περιγελούν τη δημοκρατία», τόνισε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τη νύχτα σε σκηνές στα πάρκα του Αμβούργου, παρά τη σχετική απαγόρευση.
Το G20 ιδρύθηκε το 1999, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού. Υπήρχε ανάγκη για μια πιο «δημοκρατική» εκπροσώπηση από το παλαιό G7. Ετσι δημιουργήθηκε το φόρουμ των 20 πιο ισχυρών του πλανήτη (αντί των επτά ή των οκτώ, που ήταν ως τότε). Στο G20 συμμετέχουν 19 κράτη και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως ξεχωριστή οντότητα, μολονότι πολλά κράτη-μέλη της είναι και στην ομάδα των 20. Εκτός από την ΕΕ, που εκπροσωπείται από την Κομισιόν, το G20 αποτελείται από τις: Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Βρετανία, Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.
Εως και 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να βρίσκονται στην πόλη του 1,7 εκατομμυρίου κατοίκων. Περισσότερες από 30 συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες ως το τέλος της συνόδου.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση, έπειτα από πρωτοβουλία της «αυτόνομης και αντικαπιταλιστικής ένωσης» με σύνθημα «Καλώς ήρθατε στην κόλαση», θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) από την ψαραγορά κοντά στον Έλβα ποταμό, ενώ οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται ήδη από τις 16:00 (τοπική ώρα).
Οι Αρχές φοβούνται κυρίως την παρουσία χιλιάδων μελών του Black block, των αναρχικών οργανώσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου Αντι Γκρότε προειδοποίησε ότι στόχος των αναρχικών είναι να «οργανώσουν το μεγαλύτερο Black block όλων των εποχών».
Ακόμη μία διαδήλωση έπειτα από πρωτοβουλία της ακροαριστεράς είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου.
Οι διαδηλωτές πάντως εκτιμούν ότι λόγω της αυξημένης παρουσίας των αστυνομικών στο Αμβούργο «κινδυνεύει η δημοκρατία».
Πολλές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζουν την αγανάκτησή τους που το Αμβούργο έχει μετατραπεί σε φρούριο, με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται σε μια περιοχή 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Κάποιοι επέκριναν το γεγονός ότι επιλέχθηκε μια μεγάλη πόλη για τη διεξαγωγή της συνόδου, αντί για ένα πιο απομακρυσμένο μέρος, όπως γίνεται συχνά. Ομως οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαφάνειας την ώρα που οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κύμα αμφισβήτησης από τους πολίτες.