Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την τελευταία δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν στη Βόρεια Κορέα.
Η Σεούλ και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την απάντησή τους σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και με την προβολή ισχύος με στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζουν το προσεχές διάστημα.
Σε μια πρώτη αντίδραση, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επρόκειτο προφανώς για μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή του βορειοκορεατικού πυραύλου.
Στην κορεατική χερσόνησο και στην Ιαπωνία, που και αυτή παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην άμεση γειτονία της, είναι εγκατεστημένοι χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα με την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Νότια Κορέα.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον ζήτησε να συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η εκτόξευση. Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη.
Την Τρίτη η Βόρεια Κορέα με το συνηθισμένο πομπώδες ύφος και τη γνωστή τηλεπαρουσιάστρια επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή ήταν για διηπειρωτικό πύραυλο που είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή».
Ο πύραυλος μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.
Η Βόρεια Κορέα την τελευταία δεκαετία έχει διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.
Διαθέτει ακόμη βαλλιστικούς πυραύλους με ακτίνα μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, που ως χθες θεωρούταν αρκετή για να πλήξουν τη Νότια Κορέα και τη Ιαπωνία, αλλά όχι και εδάφη των ΗΠΑ.
Ωστόσο η τελευταία δοκιμή δείχνει ότι έχει αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της ή είναι σε δρόμο να αποκτήσει όπλα μεγαλύτερης ακτίνας που θα είναι κατάλληλα για στρατιωτική χρήση σε 1-2 χρόνια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει τον Ιανουάριο ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Βόρεια Κορέα να επιτύχει τον στόχο του πλήγματος στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.
Το επίσημο βορεοκορεατικό πρακτορείο ανέφερε πάντως ότι η εκτόξευση της Τρίτης ήταν επιτυχής όσον αφορά «όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της αντοχής στη θερμότητα και τη δομική σταθερότητα του κώνου της κεφαλής».