Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπαίνει μπροστάρης σε μια διαφημιστική καμπάνια για την ανάδειξη μικρών και μεγάλων ομορφιών της Ελλάδας που ο ίδιος τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει!
Εδώ, πέφτει ένα βίντεο. Που τον δείχνει να ξυπνάει επάνω σ’ ένα κρεβάτι, με τα πόδια του να περισσεύουν στον Θεό. Σαντορίνη. Ηλιοβασίλεμα. Οι τουρίστες έχουν σχηματίσει τείχος για να απαθανατίσουν τον ήλιο πριν δύσει. Ο Γιάννης στέκεται πίσω τους, με περίσσευμα ύψους που του δίνει θέα ρετιρέ. Πίνει καφέ ελληνικό. Η Aλκηστις τραγουδά «ακόμα κι αν φύγεις για τον γύρο του κόσμου, θα ‘σαι πάντα δικός μου». Περπατώντας πλάι στη γιαγιά που κρατά το γαϊδουράκι της, ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα, σ’ όποιο σοκάκι κι αν συντύχεις, να μη βρεθείς με τρία πιτσιρίκια που θα κρατούν μια μπάλα μπάσκετ και θα ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο NBA.
Aναψαν τα φώτα. Ο κόσμος χειροκρότησε. Ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας για την Aegean ευχαρίστησε όσους δουλέψανε για αυτό το υπέροχο βίντεο. Γιατί «με πήγανε σε μέρη που δεν είχα, που ούτε που σκεφτόμουνα σαν πιτσιρίκι ότι θα πάω». Κάπως έτσι πλάθονται τα παραμύθια, κι είναι ωραία.
Τη συγκεκριμένη ιστορία, όλοι λίγο-πολύ την ξέρουμε. Από πού ξεκίνησε ο ήρωάς της. Πώς ξεκίνησε. Και πώς από τα παρκέ ενός μικρού συλλόγου με το υπέροχο όνομα «Φιλαθλητικός», βρέθηκε στη Μέκκα του μπάσκετ, σε μια πόλη έξω από το μπάσκετ, το Μιλγουόκι, που ήδη την πολιτογραφήσαμε δική μας, και το όνομά του είναι ήδη στα χείλη εκείνων που, όταν λένε για κάποιον σπουδαία, σημαίνει ότι πράγματι είναι έτσι.
Το μόνο που τους δυσκολεύει είναι το μακρινάρι του επωνύμου του. Κι όπως το’ χουν συνήθειο οι Αμερικανοί, το κόψαν σε Giannis, σκέτο.
Αυτό το παιδί, 22 χρονών σήμερα, επέλεξε η Aegean ως συνοδοιπόρο της να προβάλει την Ελλάδα και να ενισχύσει τη χώρα στο εξωτερικό. Μέσω τηλεοπτικών και άλλων σποτ, ο «πρεσβευτής Γιάννης» θα κληθεί να ενθαρρύνει απλούς πολίτες να στείλουν πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο για περιοχές, τοπία, γωνιές, προϊόντα και πρόσωπα της Ελλάδας που σε πολλούς πιθανόν να είναι και εντελώς άγνωστα.
Αυτά τα «στιγμιότυπα Ελλάδας» θα αναρτώνται σε ένα καινούργιο site που ονομάζεται greecebygreeks, δηλαδή «Η Ελλάδα από τους Έλληνες». Και όλο αυτό το υλικό θα προβληθεί πια στο εξωτερικό, «χρησιμοποιώντας έναν άνθρωπο ο οποίος προφανέστατα έχει μία διεθνή αναγνωρισιμότητα και ένα πολύ ισχυρό αξιακό σύστημα μαζί του για να μπορέσει να παρουσιάσει αυτές τις νέες περιοχές της Ελλάδας και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο όχι μόνο τη γενική τουριστική κίνηση στη χώρα αλλά, αν θέλετε, και αυτό που λέμε τη διάχυση του τουρισμού που είναι αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο», όπως είπε κατά την παρουσίαση, την Τρίτη το μεσημέρι, στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.
Για την εταιρεία, η καμπάνια και η συνεργασία δεν σταματάει σ’ αυτό. Ο κ. Βασιλάκης είπε πως ελπίζει ότι μαζί με τους ανθρώπους του Γιάννη και τον Γιάννη τον ίδιο θα μπορέσει η Aegean να σχεδιάσει ενέργειες για τους νέους, είτε έχουν είτε δεν έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό. Στη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν μόνο δημοσιογράφοι. Ήταν και πολλά παιδιά, που ίσως για πρώτη φορά επέδειξαν τόσο ενθουσιασμό να παραβρεθούν στην συνήθως βαρετή δραστηριότητα των γονιών τους. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την μητέρα του Βερόνικα, τον πατέρα του Τσαρλς, τον τρίτο από τους τέσσερις αδερφούς του Κώστα και τη σύντροφό του, τα κινητά άστραψαν. Και πρέπει να πω ότι πιο ενθουσιώδεις ήταν οι μεγάλοι…
«Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι είστε εδώ για να δείτε το Γιάννη. Εμείς μπορούμε να φύγουμε σε λίγο αν θέλετε. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα για το ενδιαφέρον όλων, μεγάλων και μικρών», ήταν τα πρώτα λόγια του Ευτύχη Βασιλάκη, που πληροφόρησε όσους δεν το είχαν κιόλας μάθει, ότι λίγες ώρες πριν, στην Αμερική, ο Αντετοκούνμπο ψηφίστηκε The Most Improved Player in The NBA, μια πολύ σημαντική διάκριση για νέο παίκτη που κρίνεται από τους ειδικούς ότι παρουσίασε στην προηγούμενη σεζόν την πιο μεγάλη βελτίωση.
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για το βραβείο. Γιατί είναι πάρα πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, δηλαδή έχω ξοδέψει, με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ άνθρωποι, προπονητές, συμπαίκτες για να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, να κερδίσω αυτό το βραβείο. Ο επόμενός μου στόχος δεν ξέρω ποιος είναι. Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος, ώστε να βοηθάω την ομάδα μου να γίνεται καλύτερη και μακάρι να βρεθώ με ένα χρυσό μετάλλιο της Εθνικής Ελλάδος, με ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ και το βραβείο του MVP. Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι μου που θέλω μέχρι να τελειώσει η καριέρα μου να πετύχω».
Η Aegean,όπως ειπώθηκε, δεν επέλεξε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μόνο για τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα του στο μπάσκετ, ούτε και για την τεράστια προοπτική που ανοίγεται μπροστά του αγωνιζόμενος στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, βασικό κριτήριο ήταν και ότι ο Γιάννης έχει κρατήσει και τον τρόπο αναφοράς στην Ελλάδα, τον τρόπο αναφοράς στην οικογένειά του, το ασυμβίβαστο τού πόσους στόχους βάζει στον εαυτό του και κάθε μέρα προσπαθεί να τους ξεπερνά. Του ευχήθηκε να συνεχίσει την πορεία του, αλλά να μην τρέχει τόσο πολύ γρήγορα που να μην τον προλαβαίνει η Ελλάδα. «Ξέρεις, η Ελλάδα καμιά φορά αργεί Γιάννη. Οπότε κάνε βήματα, αλλά ξέρεις, λίγο πιο σιγά, για να προλαβαίνουμε και οι άλλοι λίγο πολύ να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε λίγο από τη δικιά σου δυναμική», είπε ο κ. Βασιλάκης. Σημειώνοντας σκωπτικά στο τέλος: «Ελπίζω να μη στενοχωριόμαστε που πήγε ο Γιάννης στην Αμερική, τουλάχιστον για την περίπτωση αυτή, νομίζω ότι μάλλον μας κάνει πολύ περισσότερο καλό από εκεί, απ’ ό,τι θα έκανε εδώ».
Το Protagon ρώτησε τον Αντετοκούνμπο, κατ΄αρχάς, ποιο κρυφό σημείο αγαπημένο της Ελλάδας θα είχε να προτείνει από όσα έζησε εδώ πριν φύγει. Και απάντησε ότι θα επέλεγε το Ηράκλειο Κρήτης που το επισκέφθηκε αρκετές φορές με την ομάδα του, τον Φιλαθλητικό. Είναι πολύ όμορφη πόλη, είπε, και προέτρεψε τους νέους να την επισκεφθούν.
Επίσης, επειδή ο υπογράφων συντάκτης του Protagon έχει, ως γνωστόν, μεγάλη αδυναμία στο γκολφ, ρώτησε τον Γιάννη μήπως έχει κανέναν αδερφό που ασχολείται με το γκολφ να το προωθήσουμε με αυτόν, για να λάβει την απάντηση: «Αδερφό που παίζει γκολφ δεν έχω, αλλά αν περιμένετε 16 χρόνια μετά το μπάσκετ, θα παίξουμε μαζί».
Λίγο μετά, του ζητήσαμε να μας δείξει ένα swing, και ομολογούμε ότι το ‘χει!